ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Monday, January 1, 2018


ΣΚΕΨΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ - ΑΠΟΡΙΕΣ
Το κατωτέρω κείμενο μου, δημοσιεύτηκε (σχεδόν ακριβώς το ίδιο) στην τοπική εφημερίδα της Λάρισας, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, πριν από λίγες μέρες (Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017) με τίτλο "Ωριμος λαός".  Αφορμή για να το συντάξω, ήταν οι συχνές συζητήσεις με φίλους, και η διαφωνία μου ως προς τη χρήση του όρου "ώριμος λαός" , καθώς και (με βάση τον ορισμό αυτό) οι ευθύνες του στη πορεία μιας χώρας.
Ωριμος λαός
Τακτικά, καθημερινά μάλλον, ακούμε και διαβάζουμε τον όρο <ΛΑΟΣ> , ένα όρο για τον οποίο διαφωνώ πλήρως στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην ωριμότητα του και πιο συγκεκριμένα όταν του αποδίδονται ευθύνες για την πορεία ή την κατάσταση μιας χώρας. Η απορία μου και η ένσταση μου επικεντρώνονται στην αδυναμία μου να κατανοήσω πώς είναι δυνατόν από ένα σύνολο που αποτελέιται από εκατομύρια ξεχωριστά ανθρώπινα μυαλά, με διαφορετικά γονίδια, διαφορετικές γνώσεις και εμπειρίες, διαφορετικές επιρροές κλπ κλπ, να περιμένουμε και να απαιτούμε να συμπεριφέρεται ως ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ!
Λέμε π.χ. << Δεν είναι ώριμος ο ελληνικός λαός>> ! Δεν το κατανοώ...... Συγκρίνουμε συχνά τη συμπεριφορά των Δυτικών και ειδικά των Βορείων Ευρωπαίων πολιτών, με τη συμπεριφορά των Ελλήνων και (φυσιολογικά) βγάζουμε συμπεράσματα όχι κολακευτικά για τους τελευταίους. Αγνοούμε όμως την ιστορία και τον τρόπο διαμόρφωσης της συμπεριφοράς των πολιτών.
Κατά τη ταπεινή μου γνώμη υπάρχουν τεράστιες - καθοριστικές διαφορές, πέραν της διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας των Ελλήνων :
1) Η αυστηρότατη και δίκαιη εφαρμογή των νόμων για όλους σε όλες (ίσως) τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.
2. Ο σεβασμός του κράτους προς τους πολίτες (αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρχει και σεβασμός των πολιτών προς το κράτος).
3. Κοινωνική πρόνοια.
4. Η συνεργασία μεταξύ των κομμάτων για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων (όπως π.χ. ήταν - είναι η οικονομική κρίση).
Αυτά είναι, πιστεύω, τα πιο βασικά, θα υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί λόγοι.....
Θα ήθελα, αφού επικρατούσαν τα ανωτέρω ΚΑΙ στην Ελλάδα, να έβλεπα τη συμπεριφορά των πολιτών ...και μετά να έβγαζα συμπεράσματα. Διότι δεν πιστεύω πως οι πολίτες στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ...γεννηθεί "ώριμοι", "πολιτισμένοι". Διαμορφώθηκαν έτσι επειδή οι ηγεσίες τους προηγήθηκαν ώριμες (με τον όρο "ηγεσίες" δεν εννοώ μόνο τις πολιτικές βεβαίως), που εκπαίδευσαν αφενός τους λαούς, αφετέρου δε με το δικό τους παράδειγμα τρόπου ζωης (υπακοή στους νόμους, σεβασμό στους πολίτες κλπ ) επηρέασαν καθοριστικά την πολιτική, πολιτιστική και πολιτισμική ζωή.
Ο "ΛΑΟΣ" ως ένα σύνολο ΔΕΝ μπορεί να φέρει ευθύνες. Τα άτομα, μεμονωμένα, έχουν ευθύνη. Όταν όμως δεν τιμωρείται κανείς ή η τιμωρία είναι ελαφρά, το αποτέλεσμα είναι οι παράνομοι να "σπρώχνουν" ΚΑΙ τους νομοταγείς να παρανομοὐν..... Τα παραδείγματα άπειρα :
α) Τα αυθαίρετα, β) Η οδηγική συμπεριφορά, γ) Η φοροδιαφυγή είναι μερικά μόνο.
Ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρω την εντός πολύ μικρού χρονικού διαστήματος, εξάλειψη του χουλιγκαλισμού στην Μ. Βρεττανία ( "ωρίμασε" ξαφνικά ο "φίλαθλος" αγγλικός λαός ;) σε αντιπαράθεση με το φαινόμενο των Εξαρχείων, που για τόσα πολλά χρόνια ταλαιπωρεί μια μεγάλη περιοχή των Αθηνών!

Σύμφωνα με το λεξικό της Νεοεληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών :
Λαός : το σύνολο των πολιτών ενός κράτους.
Ωριμότητα : η ιδιότητα του ώριμου
Ώριμος : (για πρόσωπα) 1. Που έχει αναπτυχθεί σωματικά και κυρίως ψυχικά, πνευματικά. Που χαρακτηρίζεται από συγκροτημένο τρόπο σκέψης, σύνεση, υπευθυνότητα. 2. (μεταφορικά) που έχει αποκτήσει ολοκληρωμένη, οριστική μορφή, περνώντας συνήθως από στάδια επανεξέτασης και βελτίωσης.
Έχοντας υπόψη αυτούς τους ορισμούς...ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΟΥΜΕ ΩΡΙΜΟ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ? ? ?


No comments: