ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Thursday, March 16, 2017

PAUL AUSTER Mr. VERTIGO


Το Mr. Vertigo του Paul Auster ( Μεταίχμιο, σελ. 339, μετάφραση Ιωάννα Ηλιάδη, Νοέμβριος 2016), είναι ένα μυθιστόρημα αλληγορικό ή ...επιστημονικής φαντασίας. Ο 9χρονος Γουόλτερ Κλέρμπορν Ρόουλι (Γουόλτ, αναφέρεται συνεχώς), ζητιανάκι στους δρόμους του Σεντ Λούις, επιλέγεται από τον Δάσκαλο Γεχούντι, ως παιδί που έχει το χάρισμα. Τον "μαζεύει" με τη υπόσχεση : " .....Αν δεν σε έχω μάθει να πετάς ως τα δέκατα τρίτα γενέθλια σου, πάρε μου το κεφάλι με το τσεκούρι....."  Του υπόσχεται δηλαδή πως θα του μάθει πώς να νικήσει το νόμο της βαρύτητας και θα μπορεί να πετά σαν ένα πουλί! Και με τον τρόπο αυτό να κερδίσουν πάρα πολλά πολλά χρήματα...Η μυθιστορία παρουσιάζεται ως αφήγηση από τον Γουόλτ, ο οποίος ηλικιωμένος πια, γράφει την ιστορία της ζωής του.
     Κάτω από την αυστηρή, επίμονη, καταπιεστική καθοδήγηση του μυστικοπαθούς και απρόβλεπτου αλλά καλοπροαίρετου Δασκάλου, ο Γουόλτ μετά από βασανιστικές δοκιμασίες, πραγματικά μαρτύρια, κατορθώνει να ανυψωθεί από το έδαφος! Την πρώτη φορά μόνο λίγα εκατοστά, αλλά μετά από πολλές άλλες προσπάθειες, ακόμα και αρκετά μέτρα. Ακολούθως έμαθε να.....περπατά στον αέρα, να κάνει τούμπες, να περνά πάνω από λίμνη κλπ. Μπροστά στα μάτια χιλιάδων έκπληκτων θεατών, πότε ευκολόπιστων, πότε δυσκολόπιστων, μέσα στη δεκαετία του 20, λίγα χρόνια πριν από το κραχ, κατορθώνεται το ακατόρθωτο. Επιτυγχάνεται το όνειρο του ανθρώπου να πετάξει! Όλοι θέλουν να δουν το παιδί - θαύμα, το παιδί που πετά, κι όλοι πληρώνουν το απαιτούμενο ποσό για να δουν από κοντά αυτό το φανταστικό και απίθανο θέαμα.
    Όμως, ενώ όλα έδειχναν πως η ανέλιξη του παιδιού που πετάει, θα ήταν συνεχής και με ολοένα περισσότερα και περισσότερο αξιοθαύμαστα επιτεύγματα πτήσεων...... {δεν θέλω να αποκαλύψω περισσότερα ως προς την εξέλιξη του μυθιστορήματος.....}
     Θα αναφέρω όμως πως στο μυθιστόρημα υπάρχουν όλα όσα περιγράφουν την εποχή αυτή, όπως είναι η ποτοαπαγόρευση, τον τρόμο της εποχής, τον εφιάλτη του να ζει κανείς επικίνδυνα, έρωτες κλπ. Υπάρχουν τα απροσδόκητα γυρίσματα της τύχης, απρόβλεπτες εξελίξεις.... Με λίγα λόγια, το παραμύθι προχωρεί παράλληλα με τις αλήθειες της ζωής. Αλλά δεν περιορίζεται μόνο σε εκείνη την εποχή. Η όλη αφήγηση εξελίσσεται από το 1924 μέχρι και τα τέλη σχεδόν του 20ου αιώνα.






No comments: