ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Monday, April 11, 2016

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ
Μυθιστόρημα
Μάθιου Τόμας, σελ. 813, Εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ, 2016.

Επιτέλους....ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ....!!! Πρώτη φορά διάβασα τόσο γρήγορα ένα τόσο μεγάλο βιβλίο! Μόλις το τελείωσα....θα ήθελα να το αρχίσω από την αρχή....!!!
Τί και πώς να γράψω για ένα βιβλίο 813 σελίδων, ιδιαίτερα όταν (όπως συνηθίζω) δεν κρατώ σημειώσεις, ούτε σημειώνω μέσα στα βιβλία.....
Μερικές φορές μου θύμισε...Προυστ    ("Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο", ως προς τον περιγραφικό τρόπο γραφής), άλλες πάλι Μερσιέ ( "Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα", ως προς τις φιλοσοφικές σκέψεις - υπαρξιακούς προβληματισμούς) και άλλες Ταρτ ( "Η Καρδερίνα",  " Η μυστική ιστορία", ως προς τη περιγραφή του αμερικάνικου τρόπου ζωής )...., αλλά είναι απλά....Μάθιου Τόμας, του οποίου το "Δεν είμαστε ο εαυτός μας", είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.  Δεν υπάρχει ίσως σελίδα που να μην βρήκα μια παράγραφο "μαγική", ή μια πρόταση εξαιρετικής λογοτεχνίας, φράσεις όπου σταμάτησα και τις ξαναδιάβασα δυο και τρεις φορές!
Λόγω αδυναμίας μου να δώσω περιληπτικά, με δικά μου λόγια, το περιεχόμενο  του βιβλίου, του οποίου η υπόθεση  δεν είναι καθόλου περίπλοκη, θα στηριχθώ σε  ό,τι αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

" Γεννημένη το 1941 στο Γούνσαϊντ του Κουίνς, η Αϊλιν Τούμολτι μεγάλωσε φροντίζοντας τους αλκοολικούς γονείς της, ωστόσο πάντα ονειρευόταν μια καλύτερη ζωή, μακριά από την ταραγμένη παιδική ηλικία της. Όταν συνάντησε τον Εντ Λίρι, έναν επιστημονικό ερευνητή, που δεν έμοιαζε με κανέναν από τους άνδρες που είχε γνωρίσει, η Άϊλιν πίστεψε ότι μαζί του θα ζούσε την κοσμοπολίτικη ζωή που λαχταρούσε.
  Μετά τον γάμο τους η Άϊλιν παρότρυνε τον Εντ να θέλει περισσότερα : καταξιωμένη δουλειά, διακεκριμένους συνεργάτες, ωραιότερο σπίτι σε καλύτερη περιοχή, αλλά καθώς περνούν τα χρόνια γίνεται φανερό ότι η ολοένα μεγαλύτερη απροθυμία του απέναντι σε όλα αυτά οφείλεται εν μέρει σε μια βαθιά ψυχολογική αλλαγή.  Ακόμη και όταν η οικογένεια Λίρι ανεβαίνει κοινωνικά - αποκτώντας το μεγαλοπρεπές σπίτι που πάντα λαχταρούσε η Άϊλιν - στη ζωή τους εισέρχεται το αναπόφευκτο σκοτάδι. Η Άϊλιν, ο Εντ και ο γιος τους, Κόνελ, προσπαθούν απεγνωσμένα να μείνουν ενωμένοι συνεχίζοντας τη ζωή τους και να συντηρήσουν - παρά τις αντιξοότητες - τα ιδανικά που τρέφουν για το μέλλον τους.
  Επικό ως προς το εύρος του, ηρωικό ως προς τον χαρακτήρα, γραμμένο δεξιοτεχνικά, το Δεν Είμαστε ο Εαυτός Μας αποτελεί μια μαρτυρία για τις μεγαλύτερες επιθυμίες και αδυναμίες μας"

Ο Joshua Ferris, συγγραφέας του Then We Came to the End : " Το μυαλό δεν είναι λιγότερο αινιγματικό από την καρδιά. Στο Δεν Είμαστε ο Εαυτός Μας, ο Μάθιου Τόμας έγραψε ένα αριστούργημα για το μυαλό και την καρδιά, καθώς και την ανατομία της αμερικανικής μεσαίας τάξης του εικοστού αιώνα. Τίποτε δεν λείπει : πώς ζούμε, πώς αγαπάμε, πώς πεθαίνουμε, πώς συνεχίζουμε την ζωή μας. Και ο Τόμας το καταφέρνει με το επικό εύρος και τις μικρές απολαύσεις που προσφέρει η καλή λογοτεχνία. Η ανάγνωση ενός τόσο καλού βιβλίου εμπνέει θάρρος και μετριοφροσύνη".

Ο συγγραφέας του Beautiful Children, Charles Bock, αναφέρει : " Ένα πραγματικό έπος με την καλύτερη έννοια της λέξης, που περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες, υπέροχες συγκινήσεις του αμερικάνικου 20ού αιώνα...Όσο υπάρχουν λογοτεχνήματα όπως το Δεν Είμαστε ο Εαυτός Μας, όσο υπάρχουν συγγραφείς όπως ο Μάθιου Τόμας, το μυθιστόρημα δεν επιβιώνει απλά, σφύζει από ζωή".

No comments: