ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Friday, May 30, 2014

ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΠΟΛΗ, Μυθιστόρημα
ΚΑΛΕΝΤ ΧΟΣΕΙΝΙ (Κhaled Hosseini),  Ψυχογιός
Μετάφραση: Βαγγέλης Κατσάνης
´´ .....μήπως έτσι ακριβώς ανθεί η συγνώμη, όχι δηλαδή με λόγια και φανφάρες, αλλά με τον πόνο να μαζεύει τα πράγματα του, να τα πακετάρει και να φεύγει μακριά και απροειδοποίητα μέσα στη νύχτα .....¨ .....Μια φράση που συνάντησα προς το τέλος του βιβλίου, τόσο ωραία !
Το Χαρταετοί πάνω από τη πόλη, γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, ζωντανεύει τόσο ζωντανά τα παιδικά χρόνια του ήρωα,  καθώς και την μετέπειτα ζωή του, που δημιουργεί την εντύπωση μιας αυτοβιογραφίας ( δεν αποκλείεται πολλά να είναι πράγματι αυτοβιογραφικά, δεν αναφέρεται πάντως). Η ιςτορία εξελίσσεται κυρίως στο Αφγανιςτάν. Ένα μικρό μέρος της στο Πακιστάν και άλλο ένα μέρος στις ΗΠΑ. Στα παιδικά του χρόνια, στο Αφγανιστάν υπήρχε Βασιλεία και ειρήνη. Ο Αμίρ, ο ήρωας μας, με τον πιστό του φίλο, αλλά και υπηρέτη του, Χασάν ζούνε μαζί όλη μέρα, με τα παιγνίδια τους και τις περιπέτειες τους. Ο πατέρας του Αμίρ, είναι αυστηρός και απόμακρος. Στο Αφγανιστάν παραδοσιακά γίνεται κάθε χρόνο αγώνας χαρταετών . Σε ένα από αυτούς, ο Αμίρ πάιρνει μέρος με σκοπό να αποδείξει ( στον πατέρα του κυρίως) την αξία του. Όμως συμβαίνει κάτι, που αλλάζει οριστικά τη σχέση του με τον καρδιακό του φίλο.
Η ανατροπή της βασιλείας, η εισβολή των Ρώσσων και η εμπόλεμη κατάσταση, αναγκάζει πολλούς Αφγανούς να καταφύγουν στο Πακιστάν και πολλοί από αυτούς καταφέρνουν να πάνε στις ΗΠΑ, όπου εγκαθίστανται μόνιμα.
Περιγράφονται πολλές καταστάσεις τραγικές, εμφύλιος σπαραγμός, άγρια εγκλήματα. Έξυμνείται η φιλία, αλλά και η.....δειλία, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή του ήρωα μας....
Ζώντας στην Αμερική, έχοντας καρίερα κλπ, " υποχρεώνεται" να επιστρέψει στην πατρίδα του, σε εποχή που την κατέχουν οι Ταλιμπάν, και βρίσκει τα πάντα....αγνώριστα.... Μόνο τότε όμως θα βρει τη λύτρωση σε όσα τον βασάνιζαν σε όλη τη μέχρι τότε, ζωή και του.... " ...μια ιστορία θυσίας, προδοσίας και ανθρωπίνων σχέσεων με φόντο την Ιστορία του Αφγανιστάν ...." Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο οπισθόφυλλο.

2 comments:

anagnostria said...

Αφού σου άρεσε αυτό, θα σου αρέσει και το "Και τα βουνά μίλησαν", αν δεν βαρέθηκες να διαβάζεις για το Αφγανιστάν.
Και μια παρατήρηση για την προηγούμενή σου ανάρτηση (Η τριλογία του Βερολίνου). Ο συγγραφέας, ο Φίλιπ Κερ, είναι Άγγλος, όχι Γερμανός.

maxforeigner said...

Γεια σου Κίκα....Και ...καλό μεσημέρι.....! Δεν μπορούσα να φανταστώ πως ένα Αγγλος θα μπορούσε να γνωρίζει τόσο καλά και τόσα πολλά....για τη Γερμανία, και δεν εννοώ τις γενικές γνώσεις, αλλά και τη νοοτροπία κλπ...Ούτε πρόσεξα καλά, προφανώς... τις πληροφορίες για τον συγγραφἐα!