ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Thursday, June 19, 2014

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΝ ΗΛΙΩΝ
  ΚΑΛΕΝΤ ΧΟΣΕΙΝΙ, Μυθιστόρημα, Ψυχογιός, Μετάφραση Βασιλική Κοκκίνου, Προλογικό σημείωμα Εριφύλη Μαρωνίτη, Δωδέκατη ανατύπωση : Ιούνιος 2013.
Μετά το Χαρταετοί πάνω απ τη πόλη, που μου άρεσε πολύ, τελείωσα σήμερα και το Στη χώρα των χρυσών ήλιων. Μου άρεσε κι αυτό το μυθιστόρημα και γενικά μου άρεσες ο τρόπος γραφής του Χοσεινί. Στο βιβλίο αυτό, μέσα από την ιστορία της ζωής δύο γυναικών, περιγράφεται η ιστορική περίοδος προ της ανατροπής της βασιλείας στο Αφγανιστάν, η Σοβιετική κατοχή, η αποχώρηση τους και  η επικράτηση  των   Μουτζαχεντίν ..., ο τρομερός εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε, μέχρι να επικρατήσουν οι Ταλιμπάν, η διακυβέρνηση των οποίων χαρακτηρίστηκε από πάρα πολλές απαγορεύσεις, ανεξέλεγκτη βία και κυρίως μια επαίσχυντη καταπίεση των γυναικών τέτοια που κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί...! Δυνατά συναισθήματα,  ισχυρές φιλίες, αγάπη, έρωτας... Όλα υπάρχουν στο βιβλίο... Η πλοκή, οι ανατροπές, οι απρόβλεπτες εξελίξεις κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ζωντανές περιγραφές περιοχών, πόλεων, χαρακτήρων, ξυλοδαρμών, εκτελέσεων, βομβαρδισμών, ακρωτηριασμών, καταστροφών λόγω του πολέμου και των συνεπειών του...., συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, όλα αυτά πλαισιώσουν την εξιστόρηση της ζωής της Μαριάμ, ενός εξώγαμου κοριτσιού που μεγαλώνει με τη μάνα του σε μια καλύβα, έξω από τη πόλη (γιατί οι κοινωνικές συνθήκες δεν επέτρεπαν να ζει φυσιολογικά...!) και της Λειλά, που μεγαλώνει σε καλό οικογενειακό περιβάλλον μέχρι ο πόλεμος να τα ανατρέψει όλα, να τις φέρει σε επαφή και σε μια ιδιαίτερη σχέση...... Η ιστορία τελειώνει με την εκδίωξη (σημ. γράφοντος...: οριστικά;;;; Κανένας δεν ξέρει ακόμα...) των Ταλιμπάν, με την καθοριστική βοήθεια των Αμερικανών και το Αφγανιστάν προσπαθεί να....επαναοικοδομηθεί.....

2 comments:

Ζήνα Λυσάνδρου said...

Μιχάλη μου, απόψε το είδα και μου άρεσε πολύ η παρουσίασή σου. Με παρακίνησες να το διαβάσω! Καλό καλοκαίρι και καλά διαβάσματα!

maxforeigner said...

Καλημέρα Ζήνα, ευχαριστώ.. Τώρα το καλοκαιρι με τις δουλειές του εξοχικού και με το....facebook, δεν μπαίνω τακτικά στο blog... Καλή συνέχεια του καλοκαιριού, το οποίο εδώ μάλλον με Φθινόπωρο μοιάζει ... Χθες αποπγευμα μέχρι και αργά το βράδυ έβρεχε...πάλι...!!!