ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Wednesday, February 19, 2014

Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ με συγγραφέα τον PHILIP KERR,  αποτελείται από 3 βιβλία δεμένα σε ένα τόμο, συνολικά 1070 σελίδων! Τα τρία βιβλία είναι : Οι Βιολέτες του Μάρτη (μετ., Αντώνης Καλοκύρης), Ο χλομός εγκληματίας (μετ. Ντενίζ Ρώντα) και το Γερμανικό ρέκβιεμ (μετ. Ντενίζ Ρώντα).  Κεντρικός ήρωας ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ (πρώην αστυνομικός).
Στο πρώτο, τις Βιολέτες του Μάρτη, η μυθιστορία εξελίσσεται στο Βερολίνο πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936 και μας δίνεται μια αρκετά λεπτομερής περιγραφή, ως...φόντο στις αστυνομικές έρευνες του Γκούντερ, της ατμόσφαιρας του Βερολίνου της Γερμανίας του Χίτλερ..... Η ζωή της νύχτας (καμπαρέ κλπ...), αλλά και η γενικότερη ατμόσφαιρα της ναζιστικής Γερμανίας, με τους .....διωγμούς των ομοφυλοφύλων, των αντιφρονούντων και (βεβαίως) των Εβραίων. Ως κεντρική υπόθεση έχει τις έρευνες του ντετέκτιβ για την ανεύρεση ενός διαμαντένιου κολιέ που έχει κλαπεί από χρηματοκιβώτιο κόρης εκατομυριούχου (Χέρμαν Σιξ) ο οποίος και προσέλαβε τον Γκούντερ. Όμως η υπόθεση δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται....και αποκαλύπτονται πολλά ...μη αναμενόμενα....Ανάμεσα στα άλλα δίνεται λεπτομερής περιγραφή της οργάνωσης της αστυνομίας, των μυστικών υπηρεσιών κλπ. δηλαδή μαθαίνουμε πολλά για τη Όρπο, Γκεστάπο, SS κ.ά. 
Στο Χλομό εγκληματία, που η ιστορία εξελίσσεται στο 1938, όταν πια ο Χίτλερ έχει υποτάξει τα πάντα και ετοιμάζετα για να αρχίσει τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ντετέκτιβ υποχρεώνεται να επιστρέψει στην αστυνομία για να εξιχνιάσει μια σειρά φρικαλέων δολοφονιών νεαρών κοριτσιών ενώ παράλληλα ερευνά και άλλες υποθέσεις...
Στο τρίτο βιβλίο, το Γερμανικό ρέκβιεμ, μεταφερόμαστε στο 1947, σε μια πλήρως κατεστραμμένη Γερμανία, όπου ο Γκούντερ επιστρατεύεται (προσλαμβάνεται) από Ρώσσο συνταγματάρχη για να διερευνήσει φόνο στη Βιέννη, για τον οποίο κατηγορούμενος είναι πρώην συνάδελφος του (Έμιλ Μπέκερ). 
Οι περιγραφές στα τρία βιβλία δίνουν πλήρη εικόνα της κατάστασης στις αντίστοιχες περιόδους.... Ονόματα ανώτερων αξιωματούχων της ναζιστικής Γερμανίας (Ράιχαρντ Χάιντριχ, Χάινριχ Χίμλερ, Χάινριχ Μίλερ, Γκέρινκ κ.ά) εμπλέκονται με τον ένα ή άλλο τρόπο στη μυθιστορία είτε άμεσα είτε έμμεσα. Είναι η πρώτη φορά, το πρώτο βιβλίο που διαβάζω,  που να περιγράφει αυτές τις περιόδους και να είναι γραμμένο από Γερμανό. Αυτό το κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Ο όγκος όμως του βιβλίου το κάνει.... κουραστικό! Έχω την εντύπωση πως θα μπορούσε ο συγγραφέας να πει όλα όσα ήθελε να πει με τις ....μισές σελίδες. Όμως ο όγκος των 1070 σελίδων, οφείλεται μάλλον στο ότι τα τρία βιβλία δεν γράφτηκαν μαζί, αλλά σε τρεις ξεχωριστές χρονιές (1989, 1990, 1991 αντίστοιχα). Θεωρείται ως ένα από τα αριστουργήματα της νουάρ λογοτεχνίας. Επομένως στους λάτρες του είδους θα αρέσει!

No comments: