ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Sunday, May 10, 2009

"Ο ΓΥΡΙΣΜΟΣ"

Με αρκετή προσπάθεια κατάφερα να τελειώσω την ανάγνωση του Γυρισμού της Victoria Hislop (Διόπτρα)παρόλο που δεν μπορώ να πω πως δεν είναι ένα καλό γενικά βιβλίο. Όμως δεν έχει εκείνη τη πλοκή και τρόπο γραφής που θα με έκανε να μην το αφήνω από τα χέρια μου. Στο μυθιστόρημα αυτό, μια νεαρή Αγγλίδα κυρία, επισκέπτεται όλως τυχαία τη πόλη καταγωγής της μητέρας της στην Ισπανία, όλως τυχαία κάθεται σε ένα καφέ, όπου ο ιδιοκτήρης - γκαρσόν, ξέρει την ιστορία της οικογένειας της, την οποίαν της αφηγείται λεπτομερώς. Γνώριζε τη μητέρα της και εξιστορεί τη ζωή της στην Ισπανία (καθώς και των υπολοίπων μελών της οικογένειας της), κατά τη διάρκεια του Ισπανικού εμφυλίου πολέμου και πώς μετά από πολλές δυσκολίες, κατάφερε να βρεθεί στην Αγγλία, όπου παντρεύτηκε και έκανε μια κόρη.
Βεβαίως, υπάρχει και η άποψη πως στη ζωή "τίποτα δεν είναι τυχαίο", όμως η συγγραφέας, νομίζω πως δεν είναι πειστική στο τρόπο παρουσίασης όλης αυτής της μυθιστορίας. Μέσω αυτής της διήγησης περιγράφεται με πολλές λεπτομέρειες το δράμα του εμφυλιου πολέμου με πολλές φρικτές πολεμικές σκηνές, περιπτώσεις φυλακίσεων, βασανιστηρίων, εκτελέσεων... Μάλλον το όποιο "κέρδος" που μπορεί να αποφέρει το διάβασμα αυτού του βιβλίου περιορίζεται στις πολλές πληροφορίες που αποκομίζει ο αναγνώστης σχετικά με τον Ισπανικό εμφύλιο σπαραγμό.
Πολύ αξιόλογη παρουσίαση - κριτική του βιβλίου έγινε από την anagnostria αλλά και από άλλες ιστοσελίδες που ασχολούνται μόνο με βιβλία.

No comments: