ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Monday, April 27, 2009

ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ... ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ?

Με αφρορμή μια πρόσφατη συζήτηση περί του αν υπάρχει μεταφυσικό ή όχι, θα ήθελα να το σχολιάσω και (αν τύχει να διαβάσουν κι άλλοι αυτή την ανάρτηση) να ακούσω τη γνώμη άλλων. Κατ' αρχάς, θα έπρεπε να οριστεί το τί είναι ή το τί εννοούμε με τον όρο "ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ". Αν εννοούμε όλα όσα η λογική, ο ορθολογισμός δεν μπορεί να εξηγήσει με φυσικές ή μαθηματικές μεθόδους, τότε θα ήταν εύκολο να πούμε πως όλες οι εκατοντάδες τεχνολογικές εφαρμογές οι οποίες έχουν γίνει απαραίτητες στη ζωή μας σήμερα (έχοντας υπόψη το απλό τηλέφωνο, τηλεόραση, κινητό τηλέφωνο, δορυφορικές μεταδόσεις, υπολογιστές, laptop, διαδύκτιο, και πάρα πολλές άλλες, και το ότι πολύ σύντομα θα έχουμε τα έξυπνα σπίτια, όπου με τη φωνή μας μόνο θα γίνονται όλα...!!!) και που σήμερα μπορούν να εξηγηθούν=κατανοηθούν με τον ορθολογισμό, και αυτό πάλι όχι στη μάζα του πληθυσμού της γης, πριν από όχι και πολλά χρόνια, θα έπρεπε να είχαν θεωρηθεί "μεταφυσικά φαινόμενα". Ή απλούστερα αν ανασταινόταν κάποιος που έζησε πριν από 50 μόνο χρόνια, πώς θα έβλεπε σήμερα όλα αυτά τα ... ηλεκτρονικά μέσα? Με άλλα λόγια, οι δυνάμεις οι φυσικές υπήρχαν. ΥΠΗΡΧΑΝ. Η ανακάλυψη τους και η έξυπνη χρήση των δυνάμεων αυτών, από εξαιρετικά μυαλά, μας επέτρεψαν σήμερα να έχουμε όσα έχουμε. Επομένως, αυτό που θεωρείται σήμερα "μεταφυσικό" (και που οι ορθολογιστές δεν το δέχονται) ποιος θα μπορούσε να αποκλείσει την αυριανή επιστημονική του εξήγηση? Ακόμα και η ύπαρξη "Θεού" θα αποδειχθεί κάποια μέρα, με διαφορετική έννοια βέβαια, από αυτή που κυριαρχεί ανάμεσα στους πιστούς των διαφόρων θρησκειών. Αλλωστε τί σημαίνει η φράση στη προσευχή του "Βασιλεύ Ουράνιε..." που λέει " ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών..." ? Αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι θέμα μιας άλλης ανάρτησης.

2 comments:

Iptamenos Ollandos said...

Και εγώ φίλε μου είχα τις ίδιες απορίες με εσένα, ώσπου κάποιος μου σύστησε το βιβλίο του Xάιντεγκερ: "Τι είναι μεταφυσική" (Heidegger: "Wat is Metafysica?)
Σε προειδοποιώ ότι είναι πολύ "βαρύ" βιβλίο και θέλει να είσαι εξασκημένος στην ανάγνωση, υπομονετικός και πιθανόν να το διαβάσεις μαζί με κάποιον άλλο που θέλει να μάθει...
Αν ...αντέχεις :-)
δες εδώ:
http://evans-experientialism.freewebspace.com/heidegger5a.htm
ή κατέβασέ το στα αγγλικά από εδώ:
http://www.google.nl/url?sa=U&start=2&q=http://www.stanford.edu/dept/relstud/faculty/sheehan/pdf/01-hd-wm.pdf&ei=MAP2SYnbGcTI-AaohbGdDw&usg=AFQjCNFalnsTJ3BPq1aM3s80vPienqQI7g

maxforeigner said...

Eυχαριστώ Ιπτάμενε Ολλανδέ (ωραίο το ψευδώνυμο σου) τόσο για την επίσκεψη και το σχόλιο σου, όσο και για τις πληροφορίες.... Νομίζω πως μπορώ να διαβάσω και πολύ "βαριά" βιβλία, παρόλο που τέτοια δεν έχω διαβάσει πάρα πολλά. Πάντως αντέχω να το διαβάσω.