ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Sunday, August 28, 2022


ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ 

Συγγραφέας: Τζον Γκριν

Εκδόσεις: Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη



Οι Χάρτινες Πόλεις (Συγγραφέας Τζον Γκριν,Εκδόσεις Λιβάνη), είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο που δεν το άφησα από τα χέρια μου μέχρι που το τελείωσα. Αν και δεν κρατούσα βιβλίο αλλά....ταμπλετ! Ηλεκτρονικό βιβλίο. Δανεικό από την Εθνική Βιβλιοθήκη {με την ευκαιρία να πληρφορήσω πως η Εθνική Βιβλιοθήκη διαθέτει ηλεκτρονικό αναγνωστήριο, απ' όπου - μετά από εγγραφή - μπορούμε να δανειζόμαστε ηλεκρονικά βιβλία. Δίνονται πληροφορίες και οδηγίες από την ιστοσελίδα της Ε.Β.}

Όποιος αναζητήσει πληροφορίες για το βιβλίο θα δει πως απευθύνεται σε εφήβους.  Ευτυχώς που δεν το.....ήξερα, γιατί πιθανότατα δεν θα το διάβαζα!

Ο έφηβος Κουέντιν Τζέικομπσεν,  ήταν πάντα ερωτευμένος με τη μυστηριώδη γειτόνισσά του, Μάργκο Ροθ Σπίγκελμαν. Ποτέ δεν είχε το θάρρος να της το ομολογήσει, παρόλο που το σπίτι της ήταν απέναντι από το δικό του και το παράθυρο του δωματίου του έβλεπε στο παράθυρο του δικού της δωματίου. Όλα όμως άλλαξαν, όταν η Μάργκο σκαρφάλωσε στο παράθυρό του ένα βράδυ, με μοναδικό της σκοπό να εκδικηθεί με εννιά πράγματα τον πρώην της σε ένα ολονύχτιο ταξίδι. Οι δυο τους εκείνο το βράδυ θα ζήσουν μια πρωτόγνωρη περιπέτεια, θα μάθουν καλύτερα ο ένας τον άλλον, θα νιώσουν ελεύθεροι και θα αναπτύξουν μια στενή σχέση μεταξύ τους. 

Την επομένη μέρα η Μάργκο εξαφανίζεται! Τα δυνατά συναισθήματα του Κουέντιν θα τον κάνουν να την αναζητησει. Το βασικό ζήτημα όμως είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική Μάργκο.  Σε όλο το βιβλίο ο Κουέντιν προσπαθεί να κατανοήσει τον χαρακτήρα της Μάργκο και το πώς λειτουργεί. Όταν η ίδια αρχικά τον πλησιάζει στο παράθυρο της κρεβατοκάμαράς του στη μέση της νύχτας, γοητεύεται, όμως τις επόμενες δύο μέρες, μετά τη νυχτερινή περιπέτειά τους και την εξαφάνισή της, συνειδητοποιεί ότι δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα σχετικά με το κορίτσι με το οποίο είναι τόσο τρελά ερωτευμένος. Η ίδια η Μάργκο είναι ένα άλυτο παζλ, αλλά μόλις ο Κουέντιν αρχίζει να βρίσκει όλες τις μυστικές ενδείξεις που αφήνει πίσω της, μαθαίνει περισσότερα πράγματα για αυτήν, και με βάση στοιχεία που του έχει αφήσει, αποφασίζει να ψάξει να την βρει. Η αναζήτηση της είναι μια περιπέτεια στην οποία συμμετέχουν και οι στενοί του φίλοι. Μάλιστα για την αναζήτηση της Μάργκο απουσιάζουν από την τελετή αποφοίτησης τους, εκείνη την ημέρα ξεκινούν ένα μεγάλο ταξίδι αναζήτησης της Μάργκο.

"Το θέμα με τη Μάργκο Ροθ Σπίγκελμαν είναι πως ουσιαστικά το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να την αφήνω να μιλάει κι όταν κάποια στιγμή σταματούσε να μιλάει να την προτρέπω να συνεχίσει, λόγω του ότι, πρώτον, ήμουν πέραν πάσης αμφιβολίας ερωτευμένος μαζί της, δεύτερον, ήταν μια κοπέλα που όμοιά της δεν είχε υπάρξει ποτέ, μα ποτέ, και, τρίτον, η ίδια δε μου έκανε ερωτήσεις…"

No comments: