ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Saturday, September 5, 2020

 Πέντε μικρές αδικίες


ΠΕΝΤΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ

ΑΝΤΟΝΙΟ FUSCO, Αστυνομικό Μυθιστόρημα, Ελληνικά Γράμματα, 253 σελ.

Δεν είμαι λάτρης των αστυνομικών μυθιστορημάτων, αλλά ανάμεσα σε άλλες αναγνώσεις διαβάζω πού και πού και κάποιο αστυνομικό. Το συγκεκριμένο το απέκτησα μέσω εφημερίδας (το ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, που δυστυχώς σταμάτησε πρόσφατα να κυκλοφορεί), και παρ΄ όλο που υπάρχει η άποψη πως τα βιβλία που "χαρίζονται"με τις εφημερίδες δεν μπορεί να είναι καλά, εγώ το βρήκα πολύ καλό, όπως και άλλα που πήρα με εφημερίδες (οπωσδήποτε δεν είναι όλα καλά). 

- Οι πέντε μικρές αδικίες που αναφέρονται ως τίτλος του βιβλίου, δεν είναι τίποτα άλλο από 5 φόνους ενός σίριαλ κίλερ. Το βιβλίο όμως, αρχίζει με τη περιγραφή ενός άγριου εγκλήματος - φόνου που λαμβάνει χώρα μέσα στις φυλακές. Ο αναγνώστης προχωρώντας στην ανάγνωση δεν μπορεί να καταλάβει τί σχέση έχει αυτός ο φόνος με την όλη συνέχεια της υπόθεσης.....Μόνο στις τελευταίες σελίδες αποκαλύπτει ο συγγραφέας τη σύνδεση αυτού του φόνου με τους άλλους.

- Στη συνέχεια περιγράφεται ο πρώτος φόνος των (προγραμματισμένων 5 ) . " Η ήσυχη επαρχία της Βαλντέντσα στην Τοσκάνη συνταράσσεται από τη δολοφονία μιας γυναίκας, η οποία βρέθηκε στο σπίτι της σε αφύσικη κατάσταση με ένα καλώδιο τυλιγμένο γύρω από το λαιμό της. Εκ πρώτης όψεως δείχνει για έγκλημα πάθους, αλλά το έμπειρο μάτι του Τομάζο Καζαμπόνα, του αστυνόμου που αναλαμβάνει την υπόθεση, διακρίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Πολλά ασύμμετρα στοιχεία στη σκηνή του εγκλήματος, πολλές οι αντιφατικές λεπτομέρειες " (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).  Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο όταν η έρευνα αποκαλύπτει πως η γυναίκα που δολοφονήθηκε δεν είχε καμιά σχέση με την κάτοικο του σπιτιού (η κάτοικος του βρέθηκε ολοζώντανη, είχε φύγει για διακοπές).

- Ως αστυνομικό μυθιστόρημα, φυσικά δεν θα πρέπει να πει κανείς περισσότερα.... Μόνο θα πρέπει να αναφερθώ πως πολύ έντεχνα λογοτεχνικά, η έρευνα του αστυνόμου (και της γοητευτικής συναδέλφου του, Κριστίνα Μπελισάριο) "δένεται" και με την οικογένεια του. Είναι πολλά χρόνια παντρεμένος, με τη σύζυγο του έχει πολύ καλή σχέση (λίγα προβλήματα λόγω της δουλειάς του υπάρχουν βέβαια)  έχει ένα γιο που βρίσκεται σε κέντρο απεξάρτησης και μια κόρη που κάνει διδακτορικό στη Βαρκελώνη με θέμα τη ψυχολογία της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας !

Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω πως, παρά το ότι το βιβλίο ήταν μια προσφορά του ΕΘΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, προσωπικά το βρήκα πολύ καλό αστυνομικό μυθιστόρημα.


2 comments:

anagnostria said...

Πολύ χαίρομαι που επανήλθες στο blog. Γιατί λες ότι δεν εμφανίζεσαι στο blog μου; Μια χαρά φαίνεσαι και η φωτογραφία σου επίσης.

maxforeigner said...

Καλησπέρα κι από εδώ, οκ, τώρα εμφανίζεται κανονικά και μέσα από το δικό σου blog. Ό,τι κι όπου κι αν υπήρχε πρόβλημα δεν υπάρχει πια.