ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Friday, December 7, 2018

Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΓΚΑΤΣΜΠΥ


Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΓΚΑΤΣΜΠΥ, Συγγραφέας Fitzgerald F. Scott, Eκδόσεις Παπαδόπουλος

μετάφραση Αργυρώ Ζαχαρίου (Η έκδοση περιλαμβάνει εισαγωγή και αναλυτικό βιογραφικό του συγγραφέα από τη μεταφράστρια).


Η ιστορία εκτυλίσσεται στη δεκαετία του 1920, εποχή της τζαζ, εποχή αφθονίας, εποχή της υπερβολής.

Ο Τζέυ Γκάτσμπυ έχει ένα περίεργο - μυστηριώδες παρελθόν. Είναι πάμπλουτος, αλλά κανένας δεν γνωρίζει πώς απέκτησε τον τεράστιο πλούτο του. Ερωτευμένος στα νιάτα του με την Νταίζυ Φέυ, όταν ήταν φτωχός και δεν μπορούσε να την παντρευτεί, εγκαθίσταται σε μια πολυτελή έπαυλη στο Λονγκ Άιλαντ, στη Νέα Υόρκη και διοργανώνει σπάταλα - φαντασμαγορικά πάρτι, όπου καλούνται πάντα μέλη της υψηλής κοινωνίας της πόλης. Σκοπός του Γκάτσμπυ είναι να ξανακερδίσει την νεανική του αγάπη, τη Νταίζυ, η οποία είναι πια παντρεμένη με τον Τομ Μπιουκάναν. 
Την ιστορία μας την αφηγείται ο Νικ Κάραγουει, ένας νεαρός άντρας από τη Μινεσότα, ο οποίος μετακομίζει στη Ν. Υόρκη το καλοκαίρι του 1922.  Το σπίτι που ενοικίασε στη συνοικία Γουέστ Εγκ του Λογκ Άιλαντ είναι δίπλα από την εντυπωσιακή έπαυλη του Γκάτσμπυ,  ο οποίος τον καλεί στα πάρτι του και συνδέονται με στενή φιλία.
Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ, είναι ταυτόχρονα ένα ρομαντικό και κυνικό μυθιστόρημα του 1925, καθώς ο συγγραφέας του μας περιγράφει με παραστατικό τρόπο αυτή την εποχή της τζαζ και του πλούτου, της επίδειξης, του έρωτα που κρατά χρόνια....αλλά και τους χαρακτήρες με κενότητα εσωτερικού κόσμου που δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να περιφέρονται άσκοπα και να γλεντούν όπως κι όπου μπορούν.
Το μυθιστόρημα αυτό θεωρείται ως ένα από τα σπουδαιότερα αμερικανικά μυθιστορήματα, κατατάσσεται στα κλασσικά, επειδή διαπραγματεύεται διαχρονικές αξίες, η θεματολογία του είναι πάντα επίκαιρη. Ο αναγνώστης δύσκολα μπορεί να νιώσει συμπάθεια για τους χαρακτήρες του έργου, όμως ο συγγραφέας κατορθώνει να του προκαλέσει συγκίνηση μέσω της περιγραφής του ανεκπλήρωτου έρωτα αλλά και της κατάρρευσης του αμερικάνικου ονείρου,
Ο "Υπέροχος Γκάτσμπυ" είναι ένα από τα πλέον σημαντικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που κατορθώνει  να αναπαραστήσει ολοζώντανα  την εποχή του, αλλά και να την καταστήσει  την ιστορία διαχρονική !








1 comment:

anagnostria said...

Δεν βρήκα και τόσο κακή την ανάρτησή σου, όπως λες. Ίσως χρειαζόταν κάπως μεγαλύτερη εμβάθυνση στο έργο και τη σημασία του.