ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Saturday, September 26, 2015

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΚΙΟ

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΚΙΟ, Peter Yeldham, Μτφ. Αναστασία Καλλιοντζή, Εκδ. Διόπτρα 2103,
Σελ. 607



Ο Σαμ Ντελόν, ο υιοθετημένος γιός του επιτυχημένου Γάλλου επιχειρηματία Ανρί Ντελόν,( που ζει στα περίχωρα της Οσάκα) στην Ιαπωνία,  είναι ο κεντρικός ήρωας του Peter Yeldham, στο "Γράμμα από το Τόκιο".  Το μυθιστόρημα εξελίσσεται κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και μας διηγείται τις ζωές των πρωταγωνιστών, που επηρεάζονται από τις μεγάλες διαταραχές που επιφέρει ο πόλεμος. Ο Σαμ μαθαίνει πως είναι υιοθετημένος μεγάλος πια. Το μυστικό της υιοθεσίας αποκαλύπτεται προς το τέλος του βιβλίου
Ίσως η πρωτοτυπία του μυθιστορήματος να βρίσκεται στο ότι  δεν υπάρχουν πολλά βιβλία που να μας παρουσιάζουν τον Β΄Παγκόσμιο από τη μεριά της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας.
Το βιβλίο αρχίζει με τον αναγνώστη να βιώνει έντονη αγωνία,  καθώς ο Σαμ  βρίσκεται φυλακισμένος σε ένα φρικτό κελί της Κεμπεϊτάι (η στρατιωτική αστυνομία της Κεμπεϊτάι στην Ιαπωνία υπήρξε το αντίστοιχο της γερμανικής Γκεστάπο, μια οργάνωση εξίσου αυταρχική, τυραννική και με απεριόριστες εξουσίες, που εφάρμοζε πολύ σκληρές μεθόδους καταστολής, παρακολουθήσεων και βασανιστηρίων).  Ακούγοντας τις κραυγές όσων βασανίζονται σε γειτονικά κελιά και βλέποντας τις καθημερινές εκτελέσεις από το παράθυρό του, περιμένει ότι θα έρθει και η δική του σειρά. Στην συνέχεια, ως....flash back, ο Yeldham  γεμίzει τις σελίδες με δράση και περιπέτειες.  O μικρός Σαμ ζει ειδυλλιακά τα παιδικά του χρόνια στα περίχωρα της Οσάκα, όταν η οικογένεια του αποφασίζει ξαφνικά ένα καλοκαιρινό ταξίδι στην Αυστραλία, όπου θα γνωρίσει για πρώτη φορά τη νονά του, τη Φλόρενς Κάρτερ. Ανάμεσά τους θα αναπτυχθεί ένας σπάνιος ψυχικός δεσμός, τον οποίο θα υποσχεθούν να διατηρήσουν μέσα από μια συχνή αλληλογραφία παρά την μεγάλη απόσταση που θα τους χωρίζει. Έτσι, επί σειρά ετών, η ανάγκη να επεξεργάζονται τα γεγονότα της ζωής τους και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους θα βρει διέξοδο μέσα από αυτή την αλληλογραφία.
Τα σχέδια  όλων (και επομένως τόσο του Σαμ όσο και της νονάς του) ανατρέπονται από τα γεγονότα του πολέμου. Στην Ιαπωνία, όσο και στην Αυστραλία, η τέχνη της προπαγάνδας χρησιμοποιήθηκε στον μέγιστο βαθμό με σκοπό την παραγωγή στερεοτύπων, αποδιοπομπαίων τράγων και εσωτερικών εχθρών, ώστε να ελεγχθούν τα συναισθήματα του φόβου και του πολεμικού ενθουσιασμού. Σε μια χώρα που άλλοτε μπορούσε να καμαρώνει για την ευγένεια και την παραδοσιακή της αβρότητα, δεν μπορούσε πλέον κανένας να είναι ασφαλής – οι πάντες ελέγχονταν, παρακολουθούνταν, θεωρούνταν εν δυνάμει ''εθνικός κίνδυνος''.
Το καινούριο ταξίδι του Σαμ στην Αυστραλία δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ καθώς τον προλαβαίνει η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Η Αυστραλία έχει ήδη ταχθεί με το μέρος των Συμμάχων, , ενώ η Ιαπωνία μπαίνει δυναμικά στον πόλεμο μαζί με τις δυνάμεις του Άξονα, θέλοντας να κυριαρχήσει στην Ασία. Έτσι, όλος ο κόσμος χωρίζεται σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, τα εθνικιστικά συναισθήματα γνωρίζουν πρωτοφανή έξαρση και όσοι ξένοι βρίσκονται μακριά από τις χώρες καταγωγής τους αντιμετωπίζονται με καχυποψία .
Ο συγγραφέας αφηγείται γραφυρά τις αλλαγές που επέφερε ο πόλεμος στις δύο χώρες, παρ' όλο που το πεδίο των κεντρικών αντιπαραθέσεων βρισκόταν πολύ μακρυά.....
Νομίζω πως είναι ένα χορταστικό μυθιστόρημα με πλούσια πλοκή και χαρακτηριστική ταχύτητα στην αφήγηση των γεγονότων και στην διαδοχή των σκηνών.

3 comments:

Ζήνα Λυσάνδρου said...

Μιχάλη μου, φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον από τον όμορφο τρόπο που το παρουσιάζεις!Πράγματι, δεν ξέρουμε πολλά ή δεν διαβάσαμε για τον πόλεμο από την πλευρά των Ιαπώνων.

Ζήνα Λυσάνδρου said...

Μιχάλη μου, φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον από τον όμορφο τρόπο που το παρουσιάζεις!Πράγματι, δεν ξέρουμε πολλά ή δεν διαβάσαμε για τον πόλεμο από την πλευρά των Ιαπώνων.

maxforeigner said...

Καλησπέρα Ζήνα...Εμένα μου άρεσε...Δεν είναι βέβαια...ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ...είναι όμως αρκετά καλό!