ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Tuesday, December 9, 2014

ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙ, Μυθιστόρημα,  Γιώργος Παπαδόπουλος - Κυπραίος, Διόπτρα, σελ.392

   Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που, σύμφωνα με τον συγγραφέα, βασίζεται σε αληθινά περιστατικά. Πραγματικά στο βιβλίο περιέχονται πλήθος γεγονότων που ιστορικά είναι αποδεδειγμένα! Από την γενικότερη ιστορία της Κύπρου και πιο πολύ από την ιστορία των τελευταίων 100 χρόνων. 
   Η ιστορία στο βιβλίο ξεκινά με την επίσκεψη μιας οικογένειας Κυπρίων, σε κατασκήνωση στον Άγιο Αντρέα της Αττικής, για να δουν την ανηψιά της συζύγου, που έκανε τις διακοπές της. Τυχαία πηγαίνουν πρώτα σε λάθος κατασκήνωση και ο Γιώργος (ο σύζυγος) συζητά με ένα κορίτσι (Ζηνοβία΄Αντωνιδάκη) που κατάγεται από τη Κρήτη.  Αυτή η συνάντηση, γίνεται η αφορμή για να ξεκινήσει η αφήγηση της ιστορίας των προγόνων και μέσω αυτής, των αγώνων των Κυπρίων Ελλήνων οι οποίοι συμμετείχαν εθελοντικά σε όλους τους αγώνες - πολέμους της Ελλάδας....Στην επανάσταση του 1821, στην επανάστηση της Κρήτης, το 1940 κατά των Ιταλών ... Σε όλους τους αγώνες εκατοντάδες Έλληνες της Κύπρου πολεμούν (και πολλοί σκοτώνονται ή τραυματίζονται) μαζί με τους αδελφούς στην Ελλάδα, για την Ελλάδα. Φτάνουμε στο 1955, έτος που αρχίζει ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ κατά των Άγγλων, με σκοπό την Ένωση της Κύπρου με τη μητέρα πατρίδα.
   Στο βιβλίο παρελαύνουν πολλά πρόσωπα και περιγράφονται πολλές καταστάσεις, με τρόπο τέτοιο που δεν είναι εύκολο (για μένα) να εκθέσω συνοπτικά αλλά ταυτόχρονα και περιεκτικά την όλη υπόθεση. Το δακτυλίδι υπήρξε η αφορμή για την όλη ιστορία. Είχε χρησιμοποιηθεί για τον αρραβώνα δύο από τους προγόνους των ηρώων και στο τέλος η Ζηνοβία της αρχής, γιαγιά πλέον, αφηγείται την ιστορία του.
   Απλά θα παραθέσω μια παράγραφο, που δείχνει την βασική αιτία που βρέθηκε σήμερα η Κύπρος κατά το 40% του εδάφους, υπό Τουρκική κατοχή! 
" Με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν για τη λύση του Κυπριακού (σημ. Συμφωνίες Ζυρίχης, 1959), η Ένωση αποκλείστηκε. Δόθηκε δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης στην Τουρκία σε περίπτωση <<διασάλευσης της συνταγματικής τάξης>>, επιτράπηκε η παρουσία τουρκικού στρατού στο νησί, παραχωρήθηκαν στους Τουρκοκυπρίους, που αποτελούσαν το δεκαοκτώ τοις εκατό του πληθυσμού του νησιού, δικαιώματα που αντιστοιχούσαν ακόμα και στο σαράντα τοις εκατό....Επίσης, υπήρχε πρόνοια για Τουρκοκύπριο Αντιπρόεδρο με δικαίωμα βέτο.......  παραχωρήθηκαν στην Αγγλία κυρίαρχες στρατιωτικές βάσεις μεγάλης έκτασης......."
   Το ΔΑΚΤΥΛΙΔΙ είναι ένα βιβλίο που δίνει πολλές πληροφορίες για τη Κύπρο και τους αγώνες της για την Ένωση με την Ελλάδα κατά τρόπο αρκετά κατατοπιστικό και αντικειμενικό (νομίζω).

No comments: