ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Wednesday, October 8, 2014

ΤΟ ΠΙΟ ΜΑΥΡΟ Τ´ ΟΥΡΑΝΟΥ
Αστυνομικό μυθιστόρημα,  JOEL ROSE, ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ, 2008, 541 σελ.

        Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα του οποίου η ιστορία εκτιλύσσεται μεταξύ των ετών 1841 και 1849, στην Ν. Υόρκη, κυρίως, και Βαλτιμόρη.
           Κύρια πρόσωπα - ήρωες του έργου είναι : 
- Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, ο γνωστός συγγραφέας και ποιητής.
- Ο Τζέικομπ Χέιζ,  " ο γέρο Χέιζ",  ο αρχηγός της Αστυνομίας, στη Ν. Υόρκη.
- Η Όλγα,  η ανύπαντρη κόρη του Χέιζ.
- Ο Τόμι Κόουλμαν, αρχηγός μιας από τις στυγερότερες συμμορίες της Ν. Υόρκης.
- Ο Τζον Κολτ, που φιλοδοξούσε να γίνει δίασημος ποιητής....
- Ο  Σάμιουελ Κολτ, μεγαλύτερος αδελφός του Τζον, και γνωστός κατασκευαστής όπλων, ανάμεσα στα οποία και το περίστροφο ΚΟΛΤ.

        Στις όχθες του ποταμού Χάντσον, στο Νιού Τζέρσεϊ, βρίσκεται το πτώμα της Μαίρης Ρότζερς, η οποία ήταν μια πανέμορφη κοπέλλα, που εργαζόταν ένα διάστημα πωλήτρια σε καπνοπωλείο, στέκι εκδοτών, και την οποία ερωτεύθηκαν οι περισσότεροι από τους πελάτες.....Ένας από τους εραστές της υπήρξε κι Πόε, τον οποίο ο αρχηγός της αστυνομίας υποψιάζεται ότι είχε κάποια σχέση με το θάνατο της Μαίρης.....
       Με αφορμή και ....αιτία τη διερεύνηση του θανάτου - δολοφονίας της Μαίρης, περιγράφονται οι συνθήκες ζωής της Ν. Υόρκης του 1840, οι αντιπαλότητες των εκδοτών, η εκμετάλλευση των έργων συγγραφέων και ποιητών, λόγω απουσίας νόμων για τα πνευματικά δικαιώματα, η κοινωνική ζωή κλπ.   Θα μπορούςαμε δε, να χαρακτηρίσουμε το βιβλίο και ως βιογραφία του Πόε, αν δεν υπήρχαν και φανταστικά πρόσωπα και καταστάσεις.....
       Στο βιβλίο υπάρχουν και μερικά ποιήματα, ανάμεσα στα οποία και το περίφημο ΚΟΡΑΚΙ.

2 comments:

Ζήνα Λυσάνδρου said...

Καλησπέρα, Μάκη μου. Μπράβο που βρίσκεις τον καιρό και μας συστήνεις και βιβλία.Εγώ , πάντως από σένα διαβάζω για το Αφγανιστάν.Τα παρήγγειλα και τα υπόλοιπα βιβλία για να τα διαβάσω!Χαιρετισμούς θερμούς!

maxforeigner said...

Καλημέρα Ζήνα....Για όσα βιβλία γράφω, απλά....τα παρουσιάζω, δεν τα....συστήνω... Δηλ. δεν νομίζω πως θα αρέσουν...όλα σε...όλους!