ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Wednesday, October 15, 2014

ΖΥΣΤΙΝ ή οι δυστυχίες της αρετής
Μαρκήσιος ντε Σαντ, ΝΕΦΕΛΗ, μετάφραση Δ. Μινοσάτης, Ερωτική Λογοτεχνία, σελ. 502

Ο ντε Σαντ είναι γνωστός για τα....σαδιστικά του, αφού από το όνομα του προέρχεται ο ψυχιατρικός όρος "σαδισμός". Δεν είχα ξαναδιαβάσει έργο του, και βρίσκοντας το ΖΥΣΤΙΝ στη βιβλιοθήκη, αδιάβαστο (δεν θυμάμαι πότε, πού και πώς....το προμηθεύτηκα...) αποφάσισα να το διαβάσω.
   Κατατάσσεται στην ερωτική λογοτεχνία. Όμως οι ανατρεπτικές (ιδίως την εποχή που γράφτηκε - 1780....) φιλοσοφικές απόψεις κυριαρχούν ανάμεσα στις λεπτομερείς περιγραφές οργίων, βασανιστηρίων, βιασμών και φόνων !!! Οι φιλοσοφικές αυτές σκέψεις αφορούν σε σοβαρά θέματα και κυρίως στην ανθρώπινη φύση, τις τάσεις της για το...κακό, καθώς και στην οργάνωση της κοινωνίας με τους καταπιεστικούς (κατά τον συγγραφέα )  νόμους της, γραφτούς ή άγραφους.
   Η ηρωίδα Ζυστίν, μένει ορφανή και άπορη στην εφηβική ηλικία. Είναι πανέμορφη. Πρέπει να επιλέξει : είτε να χρησιμοποιήσει την ομορφιά της και την εξυπνάδα της όχι μόνο για να επιβιώσει αλλά και για να πλουτίσει είτε να ακολουθήσει το δρόμο της αρετής, παραμένοντας αγνή στο σώμα και την ψυχή, ανεξάρτητα από το τίμημα..... Επιλέγει χωρίς δισταγμό το δεύτερο και παρά τα όσα μύρια της συμβαίνουν και τα οποία περιγράφονται από την ίδια,  σε πρώτο πρόσωπο ως flush back, και που περιλαμβάνουν κάθε είδους κακομεταχείριση, βιασμούς, βασανιστήρια σωματικά και ψυχικά, φυλακίσεις, καταναγκασμό σε συμμετοχή σε όργια, φτάνοντας στα όρια θανάτου πολλές φορές, αντέχει!!! Παραμένει αγνή στη ψυχή και πρόθυμη πάντα να συνδράμει οποιονδήποτε βρίσκεται σε δύσκολη θέση..... Μένει πάντα πιστή στις αρχές της Χριστιανικής πίστης και τη Θεία Πρόνοια.
   Πλήθος οι ακραίες ερωτικο-σαδιστικές περιγραφές, αναμενόμενες σε έργο του Σαντ, που όμως δεν σοκάρουν τόσο όσο θα περίμενα, ίσως επειδή στην εποχή μας έχουμε.....διαβάσει και δει πολλά... Έχουν κυκλοφορήσει πολλά ερωτικά μυθιστορήματα, με σαδομαζοχιστικές περιγραφές... Η διαφορά με τα έργα του Σαντ,  είναι πως τα...θύματα του εξαναγκάζονται σε όσα τους κάνουν, δεν αντλούν τα ιδια οποιαδήποτε ηδονή! Αντίθετα, όσο περισσότερο υποφέρουν, τόσο περισσότερο ικανοποιούνται οι θύτες....
   Το ΖΥΣΤΙΝ πάντως, διαβάζεται απνευστί, ισως διότι ο αναγνώστης αγωνιά για την τελική τύχη της ήρωίδας, που ως ένας άγγελος επί γης ή ως μία οσιομάρτυρας ...υπομένει τα πάνδεινα χωρίς να προδώσει τις αρχές και την πίστη της!
  

2 comments:

Ζήνα Λυσάνδρου said...

Ενδιαφέρον φαίνεται το βιβλίο του Σαντ. Δεν ήξερα ότι ο Μαρκήσιος είχε γράψει βιβλίο. Καληνύκτα, Μάκη μου!

maxforeigner said...

Καλημέρα Ζήνα...Mα έχει γράψει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ..."..επιδόθηκε σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μορφές ματεριαλιστικής φιλοσοφίας του καιρού του, συνέταξε μια σειρά από τους πλέον φαρμακερούς πολιτικούς λίβελους κατά των ηθών της Επανάστασης και έγραψε μερικά από τα πλέον τερατώδη, ως προς τον όγκο και την αρχιτεκτονική τους, λογοτεχνικά έργα που έχει να επιδείξει ο δυτικός πολιτισμός" οπως μας λένε οι πληροφορίες στο εξώφυλλο!