ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Thursday, June 2, 2011

ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

« Γη των κοριτσιών που γελούν, γη των αγοριών που μεθούν…. Κυπρος της αγάπης και του ονείρου… Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος…..» Πολλά τραγούδια και ποιήματα  έχουν γραφτεί για αυτό το πανέμορφο νησί, για αυτόν τον τόπο που τόσο αγαπήθηκε αλλά και κατακτήθηκε από πολλούς μέσα στους αιώνες.

-- Δεν είναι εύκολο να περιγράψει κάποιος (που δεν έχει ιδιαίτερες λογοτεχνικές ικανότητες)  τις ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. Ενα νησί στο οποίο κανείς μπορεί από το βουνό να βρεθεί σε λίγη ώρα στη θάλασσα. Να απολαύσει τις χαρές και τη δροσιά του βουνού ή και τα χιόνια το χειμώνα (!), κάνοντας σκι ... Ή να κάνει .... θαλάσσιο σκι σε πολύ λίγη ώρα!!! Διότι, παρόλο που  δεν είναι ένα μικρό νησί η Κύπρος, οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές. Με λίγα λόγια μπορεί κάποιος να απολαύσει και βουνό και θάλασσα χωρίς να πρέπει να διασχίσει πολλά χιλιόμετρα.
----Η Κύπρος, αραγμένη στην ανατολική Μεσόγειο, υπήρξε ο στόχος κατάκτησης για πολλούς λαούς που θωρούσαν τον φυσικό της πλούτο αλλά και την νευραλγική της θέση  στοιχεία έλξης τόσο δυνατά που έκαναν τα πάντα για να την κατακτήσουν. Πολλοί λαοί έχουν κατακτήσει κατά καιρούς τη Κύπρο αφήνοντας τα σημάδια τους : Φράγκοι,  Ενετοί,  Άγγλοι,  Τούρκοι. Τα μνημεία της τόσα πολλά από την αρχαιότητα! Παλαιολιθικά, Αρχαιοελληνικά, αλλά και πιο πρόσφατα, Φράγγικα και Ενετικά. Παρά τις τόσες και τόσες κατακτήσεις από ξένους λαούς, η Κύπρος διατήρησε την Ελληνική της ΨΥΧΗ! Τα τελευταία χρόνια, μετά την Τουρκική εισβολή, την κατάληψη και κατοχή του μισού σχεδόν νησιού, και παρά τα τόσα προβλήματα που προκάλεσε (τρομερό σοκ για την οικονομία του νησιού), η ελεύθερη Κύπρος αναπτύχθηκε οικονομικά  και θεωρείται ένας επίγειος τουριστικός παράδεισος.
 
Τα αμέτρητα υπερπολυτελή ξενοδοχεία, σε συνδυασμό με το σχεδόν τροπικό κλίμα (ζεστά καλοκαίρια αλλά και ... χειμώνες (!), καθιστούν την Κύπρο ένα από τα ωραιότερα μέρη για διακοπές. Ομως και όσοι επισκέπτες  βρίσκονται στο νησί για επαγγελματικούς λόγους, έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να απολαύσουν ό,τι επιθυμεί η ψυχή τους (και το ... βαλάντιο τους εννοείται).   Η φιλοξενία των Κυπρίων είναι ένα από τα μεγάλα ατού ώστε να κατακλίζεται το νησί από τουρίστες από όλο το κόσμο,  προσφέροντας τους άριστη διαμονή και κάνοντας τις διακοπές τους πραγματικά μοναδικές, μιας και οι ίδιοι οι Κύπριοι είναι ξεχωριστοί και ενδιαφέροντες άνθρωποι.  Τί να πεί κανείς για  τη κυπριακή κουζίνα ?  Είναι πραγματικά ασυναγώνιστή αλλά και αιτία ... να πάρει κανείς αρκετά κιλά, αν δεν προσέξει! Τα φαγητά στην Κύπρο είναι πεντανόστιμα, τα ψητά κρέατα, τα σουβλάκια και οι σεφταλιές, το χαλλούμι, το κολοκάσι, τα πουρέκια, τα σhάμιση και οι λοκουμάδες  είναι μερικοί από τους πειρασμούς της κυπριακής κουζίνας. 
  Στο  όμορφο και ακαταμάχητο αυτό  νησί οι τέσσερις μεγάλες πόλεις του νησιού, η Λευκωσία, η Λάρνακα, η Λεμεσός και η Πάφος αλλά και οι μικρότερες κωμοπόλεις και χωριά διαθέτουν αμέτρητα αξιοθέατα, μνημεία, μουσεία καθώς και  πολλά εστιατόρια, καφετέριες και κλαμπ ( το νησί φημίζεται για την έντονη νυχτερινή του ζωή).
    Οι πιο πολλές από τις πόλεις τις Κύπρου είναι παραλιακές και υπάρχουν παραλιές πολύ κοντά στα κέντρα των πόλεων. Πανέμορφες παραλιές, ίσως από τις πιο όμορφες της Μεσογείου, είναι η παραλία του Ακάμα, η παραλία του Κυβερνήτη, η παραλία των Κοραλλίων, τα Λουτρά, η Αγια Ναπα, η Αρμονία αλλά και άλλες πολλές. Στο νησί υπάρχουν πολλές παραλιές με βότσαλα και άλλες με αμμουδιά, υπάρχουν όμως και μερικές πιο απρόσιτες με βράχια.

Η Κύπρος είναι ένα νησί που λατρεύει την παράδοση του και προσπαθεί να διατηρήσει με κάθε τρόπο ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα του. Σε κάθε γιορτή και κάθε γλέντι οι Κύπριοι δεν θα παραλείψουν να χορέψουν και να τραγουδήσουν τα παραδοσιάκα τους τραγούδια, αλλά δεν θα παραλείψουν να τηρήσουν τα έθιμα για τον κάθε εορτασμό και φυσικά να το μεταφέρουν και στα παιδια τους και στα παιδιά των παιδιών τους. Υπάρχουν ένα σωρό χωρά που πρέπει κανείς να επισκεφτεί όπως είναι η Ερήμη, οι Πλάτρες,  το Αρσος, η Κακοπετριά,  Ευρύχου,ο Μουτουλάς, το Όμοδος, το Παλαιχώρι, ο Αγρός,  η Βάσα αλλά και το καταπράσινο βούνο του Τρόόδους και του Προδρόμου. Αν και είναι ένα μικρό νησί χωρισμένο στα δυο, κάτι που κανείς Κύπριος δεν μπορεί να ξεχάσει, είναι ένα περήφανο και δυνατό νησί, με απαράλλακτες ομορφίες. Στην Κύπρο οι αποστάσεις είναι μικρές, η παραλιές πανέμορφες, το φαγητό άψογο και ο κόσμος ζεστός και φιλόξενος. Γι’αυτό μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας στην Πάφο και να φάτε φρέσκο ψάρι σε μια παραδοσιακή ταβέρνα στην παραλία, αργότερα να κάνετε μια χαλαρή βόλτα για ένα ποτό στην Λευκωσία και στη συνέχεια να καταλήξετε στη Λέμεσο για ένα ξεφάντωμα που θα σας μείνει αξέχαστο.

Κατά τη τελευταία μου παραμονή στη Κύπρο, φιλικό μου ζευγάρι με ξενάγησε στα πιο κάτω μέρη 
Επίσκεψη στον πεντάτρουλλο ναό των Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος στην Περιστερώνα [Μόρφου]   και στο ανακαινισμένο γυναικείο μοναστήρι του Αγ.Νικολάου στην Ορούντα  [πληνθόκτηστο], όπου προσκυνήσαμε και την εικονα του Αγ.Φιλουμένου, καταγόμενου από την:
Ορούντα , που σφαγιάστηκε στο φρέαρ του Ιακώβ τα μέσα του περασμένου αιώνα.
Ακολούθως κατευθυνθήκαμε προς τον Πύργο Τηλλυρίας μεσω Κατυδάτων [μεταλλεία Φουκάσας]. Στη διαδρομή κάναμε σταθμούς γιά να δούμε απο μακρυά τον κόλπο της Μόρφου [Ξερός-Καραβοστάσι] και το χωριό Λεύκα με τον υδατοφράκτη]. Στον Πύργο γευματίσαμε στον ΔΡΥ και φωτογραφήσαμε την εκκλησία των Αγίων Κων/νου και Ελένης. Ακολούθως προσκυνήσαμε στον ναό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στον Παχύαμμο και μετά επισκεφθήκαμε τά λουτρά της Αφροδίτης στην Πόλη Χρυσοχούς και στη Μονή του Αγίου Νεοφύτου [Εγκλείστρα και ναό με την κάρα και τα λείψανα] και επιστρέψαμε στη Λ/σία μεσω Λεμεσού. Όλη η διαδρομή αυτή ήταν θαυμάσια και τα τοπία απαράμιλλης ομορφιάς!

2 comments:

anagnostria said...

Τώρα μάλιστα. Ωραία περιγραφή και χρήσιμες πληροφορίες. Αν έβαζες και μερικές φωτογραφίες, θα ήταν ακόμα καλύτερα.

maxforeigner said...

Nαι, το ξέρω. Πέρασα τις φωτογραφίες που έβγαλα με το κινητό (χρησιμοποιώντας το καλώδιο που πήρα από εκεί) αλλά ... τις έχασα! Δεν τις βρίσκω στονυπολογιστή! Όταν τις βρω, θα κάνω συμπληρωματική ανάρτηση, γιατί σκέφτηκα και μερικά άλλα να γράψω, οπότε θα βάλω και φωτογραφίες.