ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Sunday, March 14, 2010

ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

<<Οι "ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ" [(ΖΟΖΕ ΣΑΡΑΜΑΓΚΟΥ, Εκδόσεις Καστανιώτη, μετάφραση ΑΘΗΝΑ ΨΥΛΛΙΑ)]είναι η εξιστόρηση των δεκαπέντε πρώτων χρόνων της ζωής του νομπελίστα συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου. Χρειάστηκαν είκοσι χρόνια ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη και μόνη - σύμφωνα με το συγγραφέα - αυτοβιογραφία του που θα διαβάσουμε ποτέ. Ανάμεσα στην Αζινιάγκα και τη Λισαβόνα εξιστορούνται οι περιπέτειες, η οικογενειακή ζωή, τα πρώτα σινεμά, η σχέση με τη θρησκεία, με το σχολείο, οι πρώτοι έρωτες και οι πρώτες απογοητεύσεις. Η αφήγηση είναι γεμάτη από τη διαύγεια και την τρυφερότητα ενός ανθρώπου που συνεχίζει να διατηρεί την επαφή του με το παιδί που κάποτε υπήρξε. Οι Μικρές Αναμνήσεις είναι ένα απολαυστικό κείμενο για τους αναγνώστες που "πιθανώς δεν διαβάζουν το μυθιστόρημα, αλλά το μυθιστοριογράφο" >>.
Αυτά αναφέρονται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, τα οποία αντέγραψα διότι δεν έβρισκα τί άλλο να έγραφα σχετικά με το βιβλίο. Νομίζω πως διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα, διότι αφενός είναι πολύ μικρό (140 μικρές σελίδες) και αφετέρου έχει τα στοιχεία που αναφέρονται ανωτέρω. Οπωσδήποτε, όμως, βρίσκω πιο ενδιαφέροντα άλλα βιβλία του ιδίου συγγραφέα.

3 comments:

Ἅ λ ς said...

Γεια σου Mike,
Δεν ειναι και το καλυτερο μου οι αυτοβιογραφιες... Ωστοσο μετραει και ο τροπος που παρουσιαζονται...

Καλη βδομαδα!!

maxforeigner said...

Ναι, βέβαια Αλς. Υπάρχουν όμως θαυμάσιες βιογραφίες (όχι αυτοβιογραφίες), όπως π.χ. του Ρόντρικ Μπήτον : ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ, ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ. Αλλά και πολλές άλλες βέβαια.

Ἅ λ ς said...

Α!ναι τωρα που το λες..
Εγω εχω διαβασει ενα απο εναν καθηγητη μου για τον Σεφερη. "τα παιδικα χρονια του Σεφερη στη Σμυρνη". Μια αλλη οτπικη για τον Σεφερη! Ωραιο!!