ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Monday, March 1, 2010

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΛΙ

Με αρκετά μεγάλη προσπάθεια, κατάφερα να ολοκληρώσω την ανάγνωση του βιβλίου της Τριανταφύλλου "Ο χρόνος πάλι"(Εκδόσεις Πατάκη). Ασφαλώς υπήρξαν πολλοί λόγοι που σ' αυτό το χρονικό διάστημα δεν με "άφηναν" να διαβάσω το βιβλίο αυτό απερίσπαστα, αλλά ο κυριότερος λόγος είναι το ότι δεν μου άρεσε. Δεν θα προσπαθήσω να κάνω μια πλήρη παρουσίαση του βιβλίου, διότι υπάρχουν πολύ αναλυτικές περιγραφές σε άλλα, πολύ περισσότερο "αρμόδια" blogs (π.χ. στο anagnostria.blogspot.com), αλλά θα επιδιώξω να πω γιατί δεν μου άρεσε. Εκτος των πολλών αναφορών σε βιβλία και μουσικές, που αν κάποιος δεν έχει υπόψη του ή αν δεν έχει ... καλή μνήμη, κουράζουν τον αναγνώστη, σε πολλές περιπτώσεις δείχνει να επικροτεί κάθε παραβατική συμπεριφορά, όπως τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, την πλήρη ανυπακοή σε κάθε συμβατικότητα της ζωής, την απαξίωση αρχών και αξιών, τις ψευδοεπαναστάσεις κλπ κλπ. Σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιεί χυδαίες εκφράσεις (κατά τη γνώμη μου μη απαραίτητες) με μοναδικό νομίζω σκοπό να προκαλέσει τους "συντηρητικούς" αναγνώστες. Υπάρχουν όμως και σελίδες που δείχνουν συγγραφέα με πολλές δυνατότητες, και αυτό το τελευταίο ίσως με παρακινήσει να διαβάσω και άλλο βιβλίο της, έτσι ώστε να σχηματίσω πληρέστερη εικόνα της γραφής της. Πάντως αυτό το συγκεκριμένο δεν θα το συνιστούσα, παρά μόνο για όσους διαβάζουν τόσο πολύ που δεν βρίσκουν πια τί να διαβάσουν..... θέλω να τονίσω, πως δεν μπορώ να πω : Το βιβλίο αυτό δεν είναι καλό. Αλλά, λέω : Δεν μου άρεσε. Δηλαδή σε άλλους μπορεί κάλλιστα να αρέσει. Γι αυτό άλλωστε έχουν γραφεί πολύ καλές κριτικές.

5 comments:

phlou...flis said...

Καλά βρε mike και με το συμπάθιο δλδ. Μαζοχιστής είσαι; Εκτός κι αν το διαβάζεις για μας, να μας πληροφορήσεις πως ...δεν αξίζει τον κόπο να το αναγνώσουμε!

evelina said...

Μιχάλη …Το διάβασμα είναι απόλαυση ,ταξίδι στην φαντασία η ακόμα και στην πραγματικότητα. Να διαβάζεις και να χάνεσαι μέσα στις σελίδες του βιβλίου να ζεις μαζί με τους ήρωες αυτού που διαβάζεις… δεν θα έμπαινα λοιπόν στον κόπο να συνεχίσω να διαβάζω όταν δεν μου αρέσει ,δεν θα είχε καμιά αξία όταν πιέζομαι για να το τελειώσω. Εύχομαι η επόμενη επιλογή σου να είναι πολύ καλύτερη και να το απολαύσεις…Κοίτα γύρω σου .μύρισε άνοιξη…καλό σου μήνα

Ἅ λ ς said...

Mike, χαιρομαι που επεστρεψες !!
Μ' αρεσει παντως που διαβαζεις ως τελος ενα βιβλιο ακομη κ αν δε σαρεσει, εγω μπορει κ να το παρατουσα....

καλο μηνα!! Καλη ανοιξη! Μονο χαρες, να σαι καλα!!!

Eleni Tsamadou said...

Τι κρίμα αγαπητέ Mike.. Δεν έχω διαβάσει παρά μόνο το "Εργοστάσιο Μολυβιών" και δε μπορώ να πω πως με ενθουσίασε. ΄Οσο για το
"Χρόνο" μάλλον δε θα το διαβάσω.

maxforeigner said...

phlou...flis : Διαβάζω - παρακολουθώ blogs που γράφουν αποκλειστικά για βιβλία, και είχα διαβάσει καλές κριτικές ... γι' αυτό το πήρα.

evelina : Το έχω σαν αρχή να τελειώνω πάντα ένα βιβλίο που αρχίζω, διότι πολλές φορές, μετά από ένα σημείο γίνονται ενδιαφέροντα.

ΗnH. Ευχαριστώ Ειρήνη. Καλό μήνα και καλή άνοιξη και για σένα. Νάσαι πάντα καλά.

Αγαπητή Ελένη, έγινε μεγάλη διαφήμιση του βιβλίου, εδώ βρίσκεται στις βιτρίνες όλων των βιβλιοπωλείων!