ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Sunday, November 22, 2009

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΛΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ.

Η δυσκολία που αντιμετωπίζω στο να βρω καλά βιβλία, με αναγκάζει να κάνω αυτή την ανάρτηση (αν και γνωρίζω πως δεν διαβάζεται από πολλούς αυτή η ιστοσελίδα). Βλέπω συχνές αναφορές σε αστυνομικά μυθιστορήματα ή μυθιστορήματα που αναφέρονται αποκλειστικά σε θέματα ... αγάπης (στυλ .. Άρλεκιν). Όσον αφορά στα πρώτα, ποτέ δεν βρήκα μεγάλο ενδιαφέρον για τα αστυνομικού τύπου μυθιστορήματα. Είχα διαβάσει πολλά βέβαια, στα νιάτα μου, όλα της μεγάλης Αγκάθα …, αλλά ποτέ δεν τα είδα σαν λογοτεχνία…. Για τα δεύτερα δεν λέω τίποτα, αυτά δεν είναι σίγουρα λογοτεχνία.
- Παρακολουθώ επίσης αρκετά ιστολόγια που ασχολούνται αποκλειστικά με βιβλία, αλλά δεν έχω βρει ακόμη κάποιο αριστούργημα όπως αυτά που αναφέρω πιο κάτω...
Λογοτεχνικά και πολύ καλά μάλιστα (αριστουργηματικά τα χαρακτηρίζω), θεωρώ βιβλία όπως το “Νυχτερινό τρένο για τη Λισσαβόνα” (Πασκάλ Μερσιέ, Ψυχογιός) ή το “Ταξίδι στην άκρη της νύχτας” (Σελίν, Εστία). Πώς μπορώ να βρω τέτοιας λογοτεχνικής αξίας βιβλία?
Επίσης πολύ καλά (για μένα) ήταν τα τρία πρώτα του Θέμελη, τα 3 πρώτα της Ελένης Τσαμαδού (όσοι διαβάζουν πολύ τα γνωρίζουν). Μου έχουν αρέσει και μερικά άλλα, αλλά από τότε που διάβασα το Νυχτερινό τρένο .... ή το Ταξίδι στην άκρη της νύχτας, δεν βρίσκω βιβλία να με γοητεύσουν. Κάποια από αυτά που αγόρασα μένουν αδιάβαστα στα ράφια της βιβλιοθήκης.... Πώς και πού θα βρω ΚΑΛΑ ΒΙΒΛΙΑ? ΙΔΟΥ Η ΑΠΟΡΙΑ....
-Ελπίζω πως, η (δωρεάν διανεμόμενη) εφημερίδα [BooksMarks, αποκαλούμενη] που θα κυκλοφορήσει από μεθαύριο Τετάρτη, 25/Νοεμβρίου, σε όλη την Ελλάδα με αποκλειστικότητα τη κριτική βιβλίων, θα με βοηθήσει περισσότερο στην επιλογή βιβλίων που θα ικανοποιήσουν, όχι μόνο εμένα αλλά και πολλούς άλλους.

8 comments:

Κατερίνα Μαλακατέ said...

Η εφημερίδα θα βοηθήσει γιατί είναι προσεγμένη. Επειδή όμως τα έντυπα επικεντρώνονται στην τωρινή παραγωγή, νομίζω πως πιο πολύ θα βοηθήσουν τα μπλογκς που δεν έχουν τέτοιους περιορισμούς. Εγώ θα σου πρότεινα κάποια κάπως παλιότερα βιβλία πραγματικά αριστουργηματικά. "Το κάθισμα του Αετού", του Φουέντες, "Το πράσινο σπίτι", του Λίόσα, την "Πέτρινη Σχεδία" του Σαραμάγκο, το "Κουρδιστό πουλί" του Μουρακάμι. Κι ακόμα και από την ελληνική παραγωγή, εξαιρετικά βιβλία σαν το "Μπαρ Φλωμπέρ" του Σταμάτη, το "Writersland" του Βλαντή, "Το θαύμα της αναπνοής" του Σωτάκη, το "Τί είδε η γυναίκα του Λωτ" της Μπουραζοπούλου και πολλά πολλά άλλα. Αυτά μου ήρθαν στο νου, έτσι άτακτα και βιαστικά.

ΑΚΑΜΑΣ said...

Σύμφωνα και με τις δικές μου πληροφορίες εφημερίδα θα κινείται σε αρκετα καλά επίπεδα και θα μπορέσει να σε βοηθήσει πάρα πολύ. Από εκεί και πέρα επειδή αναφέρθηκες στα blogs που ασχολούμαστε με τα βιβλία να τολμήσω να σου πω ότι η δουλειά που γίνεται εκεί τις περισσότερες φορές είναι αρκετά καλή γιατί λειτουργούμε χωρίς δεσμεύσει και τολμάμε να πούμε πιο ανεξάρτητα τη γνώμη μας.

anagnostria said...

Το πρόβλημα που θίγεις, αγαπητέ Mike, είναι πρόβλημα που απασχολεί όλους τους βιβλιόφιλους. Εγώ θα σου εισηγούμουν να γυρίσεις και σε παλιούς, κλασικούς και δοκιμασμένους συγγραφείς. Για παράδειγμα, νομίζω ότι δεν έχεις διαβάσει Καμύ. "Ο ξένος" και ειδικά "Η πανούκλα" είναι βιβλία που κάθε ένας θα 'πρεπε να διαβάσει. Έπειτα είναι οι μεγάλοι Ρώσοι, Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, κ.λπ. χωρίς βέβαια να παραβλέπω τη σύγχρονη λογοτεχνία και βιβλία όπως αυτά που προτείνει η Κατερίνα. Εγώ ετοιμάζομαι (αφού τελειώσω αυτά που έφερα από την Αθήνα) να ξαναδιαβάσω την "Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ" του Τερζάκη, ενόψει και του ταξιδιού του Πάσχα.

maxforeigner said...

Ευχαριστώ Kατερίνα για τα βιβλία που μου συστήνεις, θα τα έχω υπόψη σε επόμενη επίσκεψη μου στο βιβλιοπωλείο.

Aκάμα, κι εγώ νομίζω πως η εφημερίδα θα είναι καλή, έχω ήδη δει το πρώτο τεύχος στο διαδύκτιο.

Αγαπητή anagnostria, πολλά από τα βιβλία που αναφέρεις τα έχω διαβάσει... με τη Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ μου θύμισες τα ... εφηβικά μου χρόνια! Τη Πανούκλα δεν θυμάμαι αν το διάβασα, μάλλον όχι. Ευχαριστώ πάντως.

Ἅ λ ς said...

Εγω δε θα προτεινω βιβλιο καθως δε γνωριζω τι θα σου αρεσει.. Ωστοσο θελω να ρωτησω. Η εφημεριδα αυτη θα προτεινει βιβλια;; Θα μιλαει δηλαδη αποκλειστικα για βιβλια; Ωραια ιδεα!!

καλο μεσημερι!!!

maxforeigner said...

Καλησπέρα Ειρήνη, ναι, η νέα αυτή εφημερίδα, δωρεάν διανεμόμενη, θα αφορά αποκλειστικά βιβλία. Αλλά αύριο (25/11) θα κυκλοφορήσει, οπότε κοίτα να τη βρεις. Δεν θα προτείνει βιβλία. Θα παρουσιάζει βιβλία και κριτικές. Ο αναγνώστης θα μπορεί να επιλέγει αυτά που θα συμπεράνει ότι θα του αρέσουν.

δεσποιναριον said...

Καλησπερα Μαϊκ. Η αναζητηση καλων βιβλιων εχει αποτελεσει προβλημε για μενα που βρισκομαι μακρυα. Το ιντερνετ βοηθα λιγο, οι ιστοσελιδες των εκδοτικων οικων αλλα και μερικα ηλεκτρονικα μαγκαζινο. Επισης και μερικα μπλογκς εχουν κανει καλη δουλεια. Ομως το καλο βιβλιο και η θεματολογια που ελκει τον καθενα ειναι κι αυτη υποκειμενικη. Εχω παρατηρησει οτι οταν συζητω με φιλους που γνωριζω τα γουστα τους, καταληγω να παρω βιβλια που μου αρεσουν κι εμενα.
Ο συγγρεφεας δεν ειναι παντα γκαραντι για το καλο βιιβλιο αφου εχουμε δει πολλες φορες συγγραφεις να επαναλαμβανονται, να χανουν αυτο που μας εκανα να τους αγαπησουμε. Δεν ειναι κατακριτεο, ειναι ομως φυσικη η φθορα και σ' αυτους.
Χαρηκα που σε βρηκα και σ' ευχαριστω πολυ!

maxforeigner said...

Δεσποινάριο..Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο. Σήμερα μόλις τώρα το είδα.... Και κατά σύμπτωση (αν και εγώ δεν πιστεύω στις "περίεργες συμπτώσεις) λίγο πριν δω το σχόλιο σου, σκεφτόμουνα περίπου τα ίδια με αυτά που γράφεις....