ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Wednesday, November 4, 2009

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Βρήκα αυτό το αφιέρωμα σχετικά με τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και έκρινα καλό να το αναδημοσιεύσω. Στο "βιβλιοπωλείο των σκιών" για το οποίο αναφέρθηκα σε προηγούμενη ανάρτηση, γίνεται επίσης σημαντική αναφορά στην εν λόγω Βιβλιοθήκη. Και στις δύο περιπτώσεις, διεγείρεται η επιθυμία για μια τουλάχιστον επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη!

Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Για κάποιον που είναι λάτρης των βιβλίων και του διαβάσματος το να πάει στην νέα βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είναι κάτι περισσότερο από ένα όνειρο!Έχοντας επισκεφθεί σχεδόν όλες τις βιβλιοθήκες της Αθήνας πίστευα πως δεν μπορεί να είναι κάτι το πολύ πιο φαντασμαγορικό ξεχνώντας βεβαία το γεγονός πως είναι χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας βιβλιοθήκης. Είχα πολύ άγχος φτάνοντας στην Αλεξάνδρεια, η περιέργεια μου είχε φτάσει στο ζενίθ ανυπομονούσα να δω αυτό το μοναδικού design κτίριο όπως είχα ακούσει και όπως είχα δει από την τηλεόραση.
Η αλήθεια είναι πως πέρα από το φοβερά φουτουριστικό κτίριο, τις καταπληκτικές εγκαταστάσεις και όλα τα στολίδια της, το σημαντικό είναι να μιλήσουμε με στοιχεία.


Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στην περιοχή "Σάντμπι" κατασκευάστηκε το 2002 και χρειάστηκαν 6 χρόνια και περίπου 200 εκ. ευρώ που μαζεύτηκαν από 27 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχει σχήμα στρογγυλό, ύψος 33 μέτρα και στους εξωτερικούς τοίχους από γκρίζο γρανίτη υπάρχουν σύμβολα χαραγμένα από όλες της γλώσσες και υπάρχει μια ολόκληρη θεωρία συμβολισμών όσον αφορά το κτήριο και την αρχιτεκτονική του που είναι Νορβηγικής σχεδίασης. Μπαίνοντας κανείς στην βιβλιοθήκη φτάνει σε ένα τριγωνικό μπαλκόνι με τζαμαρία που ονομάζεται το μπαλκόνι του Καλλίμαχου τιμώντας τον αρχαίο Έλληνα ποιητή πατέρα του πρώτου οργανωμένου αρχείου γραπτών και νονού της βιβλιοθηκονομίας θα μπορούσαμε να πούμε. Από εκεί μπορεί να δει κανείς πανοραμικά τον κυρίως χώρο που αποτελείται από διάφορα επίπεδα, βέβαια γενικά η βιβλιοθήκη έχει 11 ορόφους (κυρίως υπόγειους) και συνολικά καταλαμβάνει 85.405 τετραγωνικά μέτρα! Επιγραμματικά υπάρχουν :αίθουσες συνεδρίων,αίθουσες ερευνών, εκθεσιακοί χώροι,πλανητάριο (εξωτερικό) χώροι ανάγνωσης και για τυφλούς, γραφεία χρήσης ηλ. υπολογιστή ,βιβλιοπωλείο και καφετέρια. Μπορεί να εξυπηρετήσει 3500 άτομα ταυτόχρονα είτε σε αναγνωστήρια είτε σε θέσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών καθώς μπορεί να στεγάζει περίπου 8 εκ. βιβλία και έχει από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων σε ηλεκτρονική μορφή στο κόσμο. Η απίστευτη σχεδίαση της οροφής αφήνει ένα άπλετο φως να διαχέεται ομοιόμορφα, εντύπωση προκαλεί ο ακριβότερος μαύρος γρανίτης (νοτίου Αφρικής) που κοσμεί μερικούς από τους εσωτερικούς τοίχους καθώς και το καλύτερο (Ιταλικό) ξύλινο παρκέ στο δάπεδο. Παρόλο τον κόσμο που μαζεύει, (κυρίως νεαρούς φοιτητές και τουρίστες) οι παράξενες ηχοπαγίδες στους τοίχους κρατούν τους αλαλαγμούς και τα επιφωνήματα θαυμασμού των τουριστών σε χαμηλά επίπεδα.

Γενικά έχει λιτή διακόσμηση και προκαλούν δέος οι 90 τεράστιες κολόνες που συγκρατούν την οροφή και μοιάζουν με κολόνες καθεδρικού ναού. Υπάρχει γέφυρα που συνδέει την βιβλιοθήκη με το πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας που είναι ακριβώς απέναντι. Στην "πλάζα" (εξωτερική πλατεία) της βιβλιοθήκης υπάρχει το κτίριο συνεδρίων φουλ εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα. Το εισιτήριο για τους μη Αιγύπτιους κοστίζει 10 Αιγυπτιακές λίρες (1 ευρώ=6,68 λίρες) και μέσα απαγορεύονται τα κινητά τηλέφωνα και οι τσάντες, το ίντερνετ (dsl) είναι δωρεάν.Το όραμα των Αιγυπτίων να αναβιώσει η αρχαία βιβλιοθήκη και η Αλεξάνδρεια να γίνει κέντρο πολιτισμού έχει αρχίσει να υλοποιείται, αν και πρώτα πρέπει να μπουν σε μια σειρά τα οικονομικοπολιτικά προβλήματα της χώρας. Όπως και να έχει πάντως είναι μια μοναδική βιβλιοθήκη που μόνο καλές εντυπώσεις μπορεί να αφήσει, σε μια μοναδικής ιστορίας πόλη που όσοι βρεθούν εκεί καλό θα ήταν να κάνουν και μια βόλτα στο σπίτι του Αλεξανδρινού ποιητή Καβάφη που λειτουργεί ως μουσείο και είναι σχετικά κοντά στην βιβλιοθήκη.

ΦΑΝΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ

www.photographystudio.gr

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

8 comments:

phlou...flis said...

παντού ελλάδα

maxforeigner said...

Mα και βέβαια... Όπου κι αν πας, Ελλάδα συναντάς..

dyosmaraki1 said...

Το όνειρό μου είναι μια ,έρα να επισκεφτώ την Αλεξάνδρεια και την Βιβλιοθήκη της.
Ευχαριστούμε για το αφιέρωμα
Νάσαι καλά

maxforeigner said...

Καλημέρα dyosmaraki1. Ναι, όλοι όσοι αγαπούν το διάβασμα, νομίζω θα φροντίσουν να επισκεφθούν τη Βιβλιοθήκη.

Eleni Tsamadou said...

Αγαπητέ Μike,σου εύχομαι για τη γιορτή σου τη χθεσινή,να έχεις πάντα χαρά και ευτυχία κοντά στους αγαπημένους σου.

maxforeigner said...

Ευχαριστώ πολύ αγαπητή Ελένη για τις ευχές. Νάστε πάντα καλά και ..... να γράφετε, να γράφετε, να γράφετε..
Πολλοί θα περιμένουν ανυπόμονα το επόμενο σας βιβλίο...

Ἅ λ ς said...

Μολις βρηκα το μπλοκ...Τοοοσος καιρος και τωρα το ειδα!!!
Ομορφο..
Το ονειρο μου ειναι να παω στη Βιβλιοθηκη της Αλεξανδρειας...Πρεπει να ειναι τοσο ομορφα και γαληνεια εκει...

maxforeigner said...

Kαλημέρα Ειρήνη... Κι εγώ τώρα πρόσεξα πως μου έκανες ... επίσκεψη. Ευχαριστώ.