ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Friday, January 9, 2009

ΒΙΒΛΙΑ

"ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ" είναι ο τίτλος του τελευταίου μυθιστορήματος του Νίκου Θέμελη (Κέδρος). Ένα πολύ καλό μυθιστόρημα, κοινωνικο-πολιτικό, που συγκρινόμενο με τα άλλα βιβλία του Θέμελη, νομίζω πως είναι μεν, αρκετά έως πολύ, καλύτερο από τα 2 προηγούμενα του (Μια ζωή δυο ζωές, Για μια συντροφιά ανάμεσα μας), υστερεί όμως από τα 3 πρώτα (Η αναζήτηση, Η ανατροπή, Η αναλαμπή).
- Οι αλήθειες των άλλων, είναι μια ιστορία που αρχίζει ακριβώς μετά την μικρασιατική καταστροφή. Ο κεντρικός ήρωας, κάτοικος του Αϊβαλί, που επέζησε χάριν των γνωριμιών-διασυνδέσεων του παππού του, (ο οποίος πέτυχε να τον πολιτογραφήσει Τούρκο-Μωαμεθανό)καταφέρνει να διαφύγει στη Μυτιλήνη, εκεί βρίσκει τους δικούς του ... σπουδάζει, φτιάνει οικογένεια, διορίζεται καθηγητής στη Κομοτινή ... κλπ κλπ. Η ιστορία του, που άρχισε το 1923 στη Μ. Ασία, εξελίσσεται μέχρι και τη δεκαετία του 60, που τον βρίσκει να ζει και να εργάζεται στην Αθήνα.
- Στο βιβλίο περιγράφεται πολύ καλά η ζωή της κοινωνίας των Κυδωνιών (Αϊβαλί) αλλά εκείνο που θέλει να τονίζει είναι αυτό που λέει ο τίτλος : τις αλήθειες των άλλων. Προσπαθεί (και το καταφέρνει) ο συγγραφέας να μας δείξει ότι η αλήθεια δεν είναι μία. Δείχνει πώς βλέπουν τα πράγματα και οι άλλοι. Στο βιβλίο τονίζεται η φιλία του Έλληνα με τον Τούρκο, και ιδιαίτερα εμφανίζει τον Τούρκο να θυσιάζεται για τον Έλληνα φίλο του.
- Ο Θέμελης, όμως, θίγει και ένα άλλο μεγάλο θέμα. Το θέμα της συνέχειας του Ελληνισμού. Αναρωτιέται αν ο Ελληνισμός συνεχίζεται από των αρχαίων χρόνων μέχρι της εποχής μας... Ένα θέμα που έχει υποστηρικτές και αντιπάλους, με δυνατά επιχειρήματα εκατέρωθεν.
- Το βιβλίο μου άρεσε. Όμως απέχει πολύ από το πρώτο ( Αναζήτηση ) και το δεύτερο
( Ανατροπή ) κατά τη γνώμη μου.

Αναλυτική πολύ καλή κριτική στο : anagnostria

No comments: