ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Wednesday, December 12, 2007

Σκέψεις σχετικές με το ασφαλιστικό

Απλοϊκές σκέψεις: για κάθε εργαζόμενο που παίρνει 700 Ε στο χέρι, η επιχείρηση καταθέτει 550Ε στο ΙΚΑ. Αν αυτά τα χρήματα τα έπαιρνε όλα ο εργαζόμενος (δηλαδή 1.250Ε) και κατέθετε το ίδιο ποσό (550Ε) σε μια τράπεζα με ένα επιτόκιο 3%, σε 35 χρόνια (όσα απαιτούνται για να βγει στη σύνταξη) θα είχε ένα κομπόδεμα 408.000Ε. Στη συνέχεια το ποσό αυτό με μόλις 3% το μήνα επιτόκιο θα απέδιδε 12.240 Ε το χρόνο!
Αν πάλι αντί για τράπεζα αυτά τα χρήματα δίνονταν σε μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία, στη πιο τελευταία, ο εργαζόμενος θα είχε: 1) ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές καλύψεις παρασάγγας καλύτερες του ΙΚΑ. 2) Μετά 35 χρόνια, μια μηνιαία σύνταξη τουλάχιστον 1.000Ε και επιπλέον το κεφάλαιο των 408.000 ακέραιο, για να το χρησιμοποιήσει όπως νομίζει. ΄
Όμως, αφενός το κράτος σου απαγορεύει να διαχειριστείς την αμοιβή της εργασίας σου και σου επιβάλλει με το έτσι θέλω, το δικό του "ασφαλιστικό" ταμείο, αφετέρου οι συνδικαλιστές και τα κόμματα αντί να θίξουν την ουσία που βγάζει μάτια, μένουν να διαπληκτίζονται για τα ψίχουλα που τρέφουν τις κατσαρίδες.

(παράλληλες σκέψεις, όπως η προηούμενη ανάρτηση)

1 comment:

Anonymous said...

αγαπητε μου Mike
εύχομαι καλες γιορτές να εχεις και ο νεος χρόνος να χαρίζει υγεία και χαρές :)