ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Tuesday, October 23, 2007

AΣΠΟΝΔΟΙ....ΕΧΘΡΟΙ???

Με απορία πραγματική διάβασα το σχόλιο σε ανάρτηση μου σχετικά με τη φράση "άσπονδοι εχθροί", που (τολμώ να ) επιμένω πως (σύμφωνα με όσα μάθαμε στο σχολείο) ότι είναι λάθος. Κατέφυγα και στα λεξικά : Μπαμπινώτη αφενός και Σταματάκου (της αρχαίας ελληνικής) αφετέρου. Ούτε το ένα ούτε το άλλο αναφέρουν τη φράση "άσπονδοι εχθροί". Οι εχθροί ήταν πολύ φυσικό να είναι άσπονδοι, γιατί από τη στιγμή που έκαναν σπονδές από κοινού (στους θεούς εννοείται) αυτόματα δήλωναν και τη φιλία τους. Επομένως είναι πλεονασμός να λέγεται άσπονδος εχθρός... είναι σαν να λέμε (στο αντίθετο του) .... φιλικός φίλος. Ίσως όμως (επειδή ποτέ δεν είμαι απόλυτος) η εξέλιξη της γλώσσας να επιτρέπει σήμερα τη χρησιμοποίηση του όρου "άσπονδοι εχθροί", όπως πάρα πολλές (λανθασμένες) εκφράσεις έχουν καθιερωθεί στην καθομιλουμένη. Στα μαθητικά μου χρόνια όμως, αυτό είχα δειδαχθεί, το θυμάμαι πολύ καλά.....ενδεχομένως ο τότε καθηγητής μας να είχε λάθος και να το διδάχτηκα λανθασμένα.

2 comments:

anagnostria said...

Αγαπητέ Mike, επειδή όταν πρόκειται για γλώσσα πρέπει να είμαι πολύ σίγουρη όταν υποστηρίζω κάτι, επανέρχομαι στο "άσπονδοι εχθροί". Αντιγράφω από τον Μπαμπινιώτη:"άσπονδος,-η,-ο αυτός που δεν δέχεται κανέναν συμβιβασμό:επεδίωκε με κάθε τρόπο τον αφανισμό του άσπονδου εχθρού του". Στη συνέχεια βέβαια δίνει και τον ορισμό του "άσπονδος φίλος"

maxforeigner said...

Ναι,το διάβασα κι εγώ. Αλλά, στη μνήμη μου, έχει εγγραφεί ανεξίτηλα ότι η φράση "άσπονδοι εχθροί" είναι λανθασμένη, με την έννοια ότι οι εχθροί ήταν άσπονδοι, ούτως ή άλλως (για να μην πω... "αν μή τι άλλο...." όπως οι... έγκριτοι μας δημοσιογράφοι....). Δεν ήταν δυνατόν, δηλαδή, να είναι εχθροί και να έχουν κάνει σπονδές μαζί. Και οπωσδήποτε το "άσπονδοι φίλοι" λέγεται κατ'ευφημισμό. Έτσι το θυμάμαι, έτσι μας το είχαν διδάξει, όμως μπορεί να είχε λάθος ο καθηγητής μας τότε, οπότε λάθος το είχα μάθει. Όμως είναι γνωστό ότι στην καθομιλουμένη έχουν καθιερωθεί πολλές εκφράσεις επειδή χρησιμoποιούνται για... αιώνες με κάποιαν συγκεκριμένη έννοια...Σε τελική ανάλυση όμως δεν μπορώ (δεν έχω δικαίωμα) και να αντικρούσω κάποιον/αν, που ασχολήθηκε με την ελληνική γλώσσα, πολλά χρόνια, επαγγελματικά.