ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Thursday, August 30, 2007

ΛΑΘΗ - ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ - ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Ο δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος δασολόγος- ειδικός στις δασικές πυρκαγιές (ερευνητής εργαστηρίου δασικής προστασίας και πυρκαγιών του ΕΘΙΑΓΕ), λέει στα Νέα ότι μετά τις ρίψεις νερού των πυροσβεστικών αεροσκαφών και των ελικοπτέρων χρειαζόταν η επέμβαση επίγειων-πεζοπόρων δυνάμεων της πυροσβεστικής προκειμένου οι πυρκαγιές να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα.
Σε πολλές περιπτώσεις οι πυροσβεστικές δυνάμεις άφηναν να σιγοκαίνε μικρά τμήματα δάσους που δεν απειλούσαν σπίτια με χαρακτηριστική περίπτωση το δάσος του Καϊάφα στη Ζαχάρω. Έως και την Τετάρτη τα καμένα δέντρα κάπνιζαν και μετέφεραν τη φωτιά στα άκαυτα, έτσι χάνονταν και τα δέντρα που θα μπορούσαν να «ξαναζωντανέψουν» με τους σπόρους τους το δάσος.
Ως προς τα χωριά, τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Δασολόγων Ελλάδος Νίκος Μπόκαρης, όσο και ο κ. Ξανθόπουλος, τονίζουν ότι δεν έπρεπε να εκκενωθούν όπως όπως. Χωριά και πολίτες θα είχαν σωθεί αν υπήρχε ένας στοιχειώδης συντονισμός.
Επίσης, ουδείς κινητοποίησε τους κατοίκους των χωριών που κάηκαν ή απειλήθηκαν από τις φλόγες να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φωτιάς. Όχι με κατάσβεση στην πρώτη γραμμή αλλά με άλλους τρόπους, τονίζει ο κ. Ξανθόπουλος.
«Οι κάτοικοι θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για να αποφευχθούν οι καταστροφές. Δεν υπήρχε ο παραμικρός σχεδιασμός. Κανένας δεν τους κινητοποίησε να καθαρίσουν ένα μέρος τους χωριού τους, έστω μία ζώνη 30-40 μέτρων προκειμένου να μην εξαπλωθεί η φωτιά» αναφέρει.
Βοήθεια θα μπορούσαν να προσφέρουν και οι δασεργάτες, αλλά έμειναν ανεκμετάλλευτοι. Ξεχάστηκε, δε, η μέθοδος της «φωτιάς κατά φωτιάς», την οποία χρησιμοποίησε με επιτυχία η ομάδα των Κύπριων πυροσβεστών στην Ηλεία.
Τέλος, οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο μεγάλος αριθμών των εναέριων μέσων δεν είναι πανάκεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών (μεγαλύτερος ο αριθμός τους φέτος με τη συνδρομή και μίσθωση αεροσκαφών ξένων χωρών) και ο εφησυχασμός λειτούργησε αρνητικά

3 comments:

PanagiotisL said...

Ρε μεγάλε... μια απορία έχω (άσχετη με το post): Τι σόι υπηρεσία του Δημοσίου είναι αυτή που (δεν) δουλεύεις; Καλά, το ξέρουμε ότι μεγάλη μερίδα των Δ.Υ. τα ξύνει ολημερίς, αλλά εσείς (απ' όσα κρίνω από τα post σου) είστε πρωταθλητές ξυσίματος!

maxforeigner said...

Ευχαριστώ για τα .... καλά - ευγενικά σου λόγια...
Θα μπορούσα να σου γράψω ό,τι θέλεις αλλά σε e-mail... αν θέλεις. Όμως δεν είναι δυνατόν να συζητήσω ο,τιδήποτε σε αυτό .. .το επίπεδο!

maxforeigner said...

Προς panagiotisl φυσικά απαυθυνόμουνα στο προηγούμενο σχόλιο.