ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Wednesday, May 16, 2007

Bιβλία

Τελείωσα πριν από λίγες μέρες το "Miα ζωή-δυο ζωές " του Θέμελη. Συμφωνώ βέβαια πως δεν έχει καμιά σχέση με τη τριλογία του, δεν το βρίσκω όμως για.... πέταμα. Η ζωή στην Ελλάδα για τη συντριπτική πλειοψηφία είναι ό,τι περιγράφεται σ' αυτό το βιβλίο. Μήπως αυτό ήθελε να πει=περιγράψει ο συγγραφέας? ακόμα και ο τρόπος αυτός της συγγραφής του βιβλίου... τα "ασύνδετα" μέρη του, την ελληνική πραγματικότητα δείχνουν... έτσι είναι η ζωή στην Ελλάδα για το περισσότερο κόσμο. Χωρίς προγραμμαρισμό, με ό,τι μας φέρει η μέρα κλπ. Δεν είμαι ειδικός... δεν είμαι λογοτέχνης... ένας απλός αναγνώστης... δεν μετάνοιωσα πάντως που το διάβασα, ούτε βαρέθηκα διαβάζοντας το. -- Διάβασα επίσης αυτές τις μέρες το "Διαβάζοντας στη Χάννα" που χαρακτηρίστηκε ως αριστούργημα ..... Προσωπικά δεν το βρήκα αριστούργημα, μάλιστα απόρησα γιατί να έχει αρέσει τόσο πολύ. Και σε μένα άρεσε, αλλά κι αν δεν το διάβαζα δεν θα έχανα και τίποτα(νομίζω)! Το ότι η Χάννα δεν ήξερε να διαβάζει το είχα καταλάβει αμέσως... το ότι θα αυτοκτονούσε το περίμενα... (έκπληξη θα ήταν αν δεν αυτοκτονούσε...)! Οι συνθήκες ζωής στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και ο τρόπος θαντώσεως επίσης είναι επίσης όλα γνωστά... Το βιβλίο μήπως είναι λογοτεχνικό? θα έλεγα είναι.... τεχνολογικό... Δεν μου έχει διεγείρει το συναίσθημα παρά ελάχιστα.... ΑΛΛΑ... επαναλαμβάνω... κρίνω ως αναγνώστης... και όχι ως... ειδικός κριτικός ή λογοτέχνης.

5 comments:

Anonymous said...

Την Χάννα δεν την έχω διαβάσει
Αλλά έχω διαβάσει το Για μια συντροφιά αναμεσά μας(και την τριλογία του βεβαια) και με απογοήτευσε η Συντροφια ...κυρίως γιατί μου φάνηκε λειψό,αφού πίστευα οτι ίσως θα υπήρχε και συνέχεια με δεύτερο βιβλίο,γενικά κάτι του έλειπε.
Έτσι δεν επιθυμώ να ξανα απογοητευτώ,αν και δεν αμφιβαλω οτι θα διαβάζεται ευχάριστα το καινούργιο του, όπως και το προηγουμενο άλλωστε.

maxforeigner said...

Δεν έχεις άδικο. Δεν θα βρεις στα άλλα βιβλία του Θέμελη αυτά που απολαύσαμε στη τριλογία. Δεν είναι όμως κι εύκολο να γράφονται αριστουργήματα κάθε μέρα. Απλά δεν είμαι πολύ αυστηρός κριτής... κατατάσσω τα βιβλία σε 5 - 6 κατηγορίες, ως προς τη ... ποιότητα τους. Έτσι μπορώ να τα τοποθετώ από "αδύνατον να διαβαστούν" μέχρι "ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ". Ε..ενδιάμεσα μπορούν να υπάρχουν πολλά!

Anonymous said...

χμμ...έτσι είναι...αν υποθέσουμε πως το Για μια συντροφιά ήταν το πρώτο του,σίγουρα οι κριτικές θα ήταν καλύτερες από τώρα

anagnostria said...

Θα διαφωνήσω ως προς τη Χάννα. Δεν είναι πολλά τα βιβλία που σου εντυπώνονται τόσο βαθιά, που δεν τα ξεχνάς όσος καιρός κι αν περάσει, που σε βάζουν σε σκέψεις: Άραγε τη δικαιολογεί ο συγγραφέας; Μήπως είναι μια προσπάθεια απόσεισης ευθυνών από τη μεταπολεμική γενιά στη Γερμανία; Πώς συμβαίνει να ξέρουμε ότι έκανε ό,τι έκανε η Χάννα και όμως να προκαλεί μια συμπάθεια στον αναγνώστη; Η μύηση του έφηβου στον έρωτα, συναισθήματα, σκέψεις, όλα δοσμένα σ' ένα μικρό βιβλίο. Νομίζω Mike δεν έχεις δίκαιο. Αλλά βέβαια τα αναγνωστικά γούστα είναι φυσικό να διαφέρουν και τίποτα το αξιοκατάκριτο δεν υπάρχει σ' αυτό.

maxforeigner said...

Δεν νομίζω ότι θα θυμάμαι πολύ καιρό τη Χάννα, αλλά πάντα η υπο/αποδοχή ενός βιβλίου, εξαρτάται (νομίζω) από τη ψυχική διάθεση του αναγνώστη και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβάζει ένα βιβλίο. Διάβασα τη Χάννα διότι είδα την αναφορά στο βιβλίο αυτό στην anagnostria, όπου γίνεται κριτική για το "Γυρισμό" του ιδίου συγγραφέα και χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το τελευταίο δεν φτάνει τη Χάννα. - Οποια συμπάθεια τυχόν μπορεί να προκληθεί στον αναγνώστη για τη Χάννα, φυσιολογικά στο τέλος θα πρέπει να ..εξατμιστεί... όταν καιγόντουσαν γυναικόπαιδα μέσα στην εκκλησία και δεν τους άννοιξε να σωθούν!