ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Monday, October 26, 2020






ΤΟ ΣΚΙΣΜΕΝΟ ΤΟΥΛΙ από τις Εκδόσεις Διόπτρα, είναι το νέο βιβλίο της Έλενα Ακρίτα.
Αριθμός (ηλεκτρονικών) σελίδων 576. 
    Ο τρόπος γραφής της Έλενα Ακρίτα διακρίνεται από το χιούμορ, τη σάτιρα (καυστική μερικές φορές), την αναπαράσταση της καθημερινότητας απλά αλλά γραφυρότατα! 
       Η ιστορία εξελίσσεται από 2013 μέχρι και τις μέρες του κορωνοϊού. Οι κυριότεροι χαρακτήρες του έργου,  είναι 5 γυναίκες, διαφόρων ηλικιών: Είναι Νένα, η Μάρω, η Ιοκάστη, η Σολφέζ και η Μιράντα. Οι πέντε αυτές γυναίκες είναι δεμένες με δεσμούς δυνατής αγάπης και αλληλοϋποστήριξης που τις βοηθά να αντέξουν και να ξεπεράσουν πολύ δύσκολες καταστάσεις της ζωής τους.
    Δυνατοί δεσμοί φιλίας, ερωτευμένα ζευγάρια, κεραυνοβόλος αμοιβαίος έρωτας, απιστίες, οι μεγάλες αντιθέσεις νοοτροπίας των γενεών, οι συνθήκες ζωής γενικά, όλα περιλαμβάνονται στην ιστορία της Έλενας. Εκείνο όμως που κυριαρχεί στο βιβλίο είναι ο άγριος βιασμός μιας από τις ηρωίδες την οποία οι βιαστές αφήνουν σχεδόν νεκρή. Η κοπέλα που υπέστη τον βιασμό, βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα αν θα καταγγείλει τον βιασμό, αναλογιζόμενη το διασυρμό της (από τους δικηγόρους της υπεράσπισης) όπως την ενημερώνει ο δικηγόρος της. Η περιγραφή των ψυχολογικών επιπτώσεων που ακολούθησαν τον βιασμό είναι παραστατικότατες!" Δύσκολα βγήκε ο πρώτος λυγμός..." "....Όταν όμως η δική της αλήθεια ξεμύτισε επιτέλους, άνοιξε μια στρόφιγγα και οι λυγμοί που τινάχτηκαν έξω έσπασαν βρύσες και σωλήνες, και ξεχύθηκαν ελεύθεροι να πλημμυρίσουν το μικρό της σύμπαν".  Έντεχνα αλλά ξάστερα η Ακρίτα καταγγέλλει τις κοινωνική αντιμετώπιση που αντιμετωπίζει μια γυναίκα μετά από ένα βιασμό.
    Άλλο ένα απόσπασμα που περιλαμβάνει και η αναγνώστρια (anagnostria.blogspot.com) στην πάρα πολύ καλή της ανάρτηση : 
 "Σπίτι, σκέφτηκε η Μιράντα, είναι οι μυρωδιές από την κουζίνα σου. Το γεράνι που ανθίζει στον κήπο. Η βρύση που χάλασε, το μαξιλάρι το δικό σου που έχει γούβα στη μέση αλλά σε βολεύει, το μισοτελειωμένο βιβλίο στο κομοδίνο σου. Σπίτι είναι του ανθρώπου σου η αγάπη που τις νύχτες σε σκεπάζει μην κρυώσεις. Σπίτι είναι το φιλί το μονάκριβο, οι φίλοι τα βράδια, τα γέλια και τα κλάματα, και οι πόνοι και οι χρόνοι που περνούν και που σε νοιάζονται".
    ΄Ενα απολαυστικό βιβλίο για όσους αρέσει ο τρόπος γραφής της Έλενα Ακρίτα.

    








2 comments:

anagnostria said...

Έτσι μπράβο! Να συντηρούμε τα blogs όσο λίγοι κι αν είναι αυτοί που μας διαβάζουν. Χαίρομαι που σου άρεσε η Ακρίτα.

maxforeigner said...

Καλημέρα Κίκα. Μα μου αρέσει ο τρόπος γραφής. Άμεσος, καθαρός, με χιούμορ, αλλά και σάτιρα.