Το ΑΝΕΜΟΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, της Ελένης Τσαμαδού (Ψυχογιός, 2016), ένα ιστορικό μυθιστόρημα, ένα βιβλίο σχεδόν 700 σελίδων που με γοήτευσε πολύ. Από το οπισθόφυλλο παραθέτω ένα μέρος από τις πληροφορίες που δίνει για το περιεχόμενο του.
"1453, 1999. Δύο χρονολογίες-ορόσημα. Η πρώτη σηματοδοτεί το τέλος μιας χιλιόχρονης αυτοκρατορίας, η δεύτερη το τέλος μιας χιλιετίας.
Στην Αθήνα τού σήμερα ένας δικηγόρος ακολουθεί μια μυστηριώδη καλόγρια στην πορεία της πίσω στον χρόνο και στον χώρο∙ στην Πελοπόννησο των Φράγκων και των Βυζαντινών Δεσποτών, στα σκλαβοπάζαρα της Μπαρμπαριάς και στην Κωνσταντινούπολη του τέλους.
Παράλληλες ζωές και ιστορίες. Άρχοντες και τυχοδιώκτες, πειρατές και σκλάβοι, γυναίκες τρυφερές και πολεμιστές, σοφοί και ιερωμένοι, πατριώτες και προδότες. Έρωτες χωρίς αύριο. Χαμένα όνειρα και πατρίδες....."
Φιλοσοφικές σκέψεις, προβληματισμοί, μίση, πάθη, έρωτες, φιλίες, μάχες και πόλεμοι... και γενικά δυνατά συναισθήματα..., αποσπάσματα σε αρχαία ελληνικά....., όλα τα συναντάμε στο βιβλίο!
Φιλοσοφικές σκέψεις, προβληματισμοί, μίση, πάθη, έρωτες, φιλίες, μάχες και πόλεμοι... και γενικά δυνατά συναισθήματα..., αποσπάσματα σε αρχαία ελληνικά....., όλα τα συναντάμε στο βιβλίο!
Όμως πώς είναι δυνατόν να γράψει κανείς αρκετά αλλά και περιεκτικά για ένα βιβλίο τόσων σελίδων όπου αναφέρονται πλήθος ιστορικών γεγονότων μιας εποχής που είναι γενικά άγνωστη για το περισσότερο κόσμο ? Νομίζω πως θα αδικήσω το βιβλίο αν το επιχειρήσω.
Μπορώ όμως να παραθέσω κάποια μικρά αποσπάσματα :
"....αν ο άνθρωπος στερηθεί της δυνατότητας να προσεγγίζει την αρχαία σοφία των προγόνων μας είναι φυτό χωρίς ρίζες. Δε διαφέρει από τα άγρια ζώα και δεν είναι λιγότερο ανελεύθερος από τους δυστυχείς είλωτες που έζησαν αιώνες πριν σε αυτά εδώ τα χώματα χωρίς παιδεία. Μόνο η γνώση κάνει τον άνθρωπο ελεύθερο στο πνεύμα και στο φρόνημα, ακόμα κι αν ζει σε συνθήκες πραγματικής δουλείας...."
"... Η γνώση είναι το κλειδί που ανοίγει την πόρτα προς την ελευθερία..."
" ... Ηχησάντων εν αρχή των τυμπάνων και των σαλπίγγων, ήρξαντο οι στόλοι μάχεσθαι αλλήλοις, είτα τόξοις και ακροβολισμοίς χρώμενοι, είτα δόρασι και κοντοίς και καταπέλταις εγγυτέρω γεγονότες, ώσπερ τινός πεζομαχίας γενομένης..."
Είναι πάρα πολλές οι συγκινήσεις, συγκλονιστικές σε μερικές περιπτώσεις, που θα κατακλύσουν τον αναγνώστη. Επίσης πάρα πολλά τα ιστορικά γεγονότα μιας "σκοτεινής" εποχής. Πολλά τα ιστορικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη μυθιστορία. Επίσης ζωντανή η αναπαράσταση των εμφυλίων σπαραγμών, πόλεμοι μεταξύ αδελφών ηγεμόνων την ώρα που οι Τούρκοι είχαν καταλάβει σχεδόν όλη την αυτοκρατορία!! Είναι η κατάρα της φυλής και του γένους.....?
Μια εξαιρετική ανάρτηση μπορεί να διαβάσει κανείς στο anagnostria.blogspot.com μέρος της οποίας... " κλέβω " και παραθέτω εδώ :
" Οι άνεμοι του χρόνου… Για μια βδομάδα με άρπαξαν, με στριφογύρισαν, με πέταξαν μακριά, σ’ ένα παρελθόν που δεν έζησα κι όμως ένιωσα σαν να το είχα ζήσει. Το 1400 φαινόταν τόσο κοντινό, οι Φράγκοι, οι Παλαιολόγοι, τα κάστρα στην Πελοπόννησο, τα σκλαβοπάζαρα, οι πειρατές, ο Μυστράς, η πρωτόγονη ιατρική, οι έρωτες, τα νόθα παιδιά, οι πόλεμοι…και πάνω απ’ όλα ο ρόγχος του θανάτου και τελικά ο θάνατος της Βασιλεύουσας. Ποιος μπορεί να πει, πηγαίνοντας γενιές προς τα πίσω, πως δεν κατάγεται από κάποιο από τα πρόσωπα εκείνα τα τόσο μακρινά; Ποιος μπορεί να ξέρει πως ένας σύγχρονος δικηγόρος, ο Κωνσταντίνος Χρυσοβέργης, δεν έχει τις ρίζες του σε κάποιο Βυζαντινό συνονόματο; Μα η συγγραφέας πάει ένα βήμα πιο πέρα. Στηριζόμενη στην κβαντική θεωρία παίζει με το χρόνο. Η ηρωίδα της, η Αγνή, Χάνα ή Ανέζα γίνεται ένα πρόσωπο του παρόντος, ένα πρόσωπο που τώρα, το 1999, ψάχνει να βρει τη χαμένη στην Άλωση κόρη της....."
Ένα πολύ καλό βιβλίο!
2 comments:
Χαίρομαι που σου άρεσε, αδελφέ. Ευχαριστώ για την αναφορά.
Καλησπέρα Κίκα. Μου άρεσε, δεν με....ενθουσίασε όμως! Ως υπόθεση και όσον αφορά στα ιστορικά, οπωσδήποτε είναι πολύ καλό. Αλλά....άλλο η γλώσσα της "ΧΙΜΑΙΡΑΣ" ...
Post a Comment