ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Sunday, May 17, 2015






Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, Donna Tart, εκδόσεις Λιβάνη



Αρ. σελίδων: 642




 -1€
Ο Ρίτσαρτ Παπέν, είναι ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου της 
Donna Tart «Η Μυστική Ιστορία»  και ο αφηγητής αυτής της "μυστικήςιστορίας". Αναρωτιέται ο Ρίτσαρτ :  
«Υπάρχει, άραγε, στην πραγματικότητα, αυτό 
που λέμε «ολέθριο ελάττωμα», αυτή η έντονα 
σκοτεινή ρωγμή που χωρίζει στα δύο μια ζωή,
ή είναι δημιούργημα της λογοτεχνίας; Κάποτε 
δεν πίστευα ότι υπήρχε. Τώρα το πιστεύω.
 Και νομίζω πως το δικό μου είναι αυτό: μια νοσηρή λαχτάρα για το
 παράδοξο μ’ οποιοδήποτε τίμημα."
  Έτσι μας παρουσιάζεται ο Ρίτσαρτ, έτσι ξεκινά την αφήγηση του.



εικόνα εξωφύλλου άρθρου (article's cover image)

Ο Ρίτσαρτ Παπέν είναι ο κεντρικό ήρωας του βιβλίου της Dona Tart. Αναρωτιέται ο Ρίτσαρτ : «Υπάρχει, άραγε, στην πραγματικότητα, αυτό που λέμε «ολέθριο ελάττωμα», αυτή η έντονα σκοτεινή ρωγμή που χωρίζει στα δύο μια ζωή ή είναι δημιούργημα της λογοτεχνίας; Κάποτε δεν πίστευα ότι υπήρχε. Τώρα το πιστεύω. Και νομίζω πως το δικό μου είναι αυτό: μια νοσηρή λαχτάρα για το παράδοξο μ’ οποιοδήποτε τίμημα."  Έτσι μας παρουσιάζεται ο Ρίτσαρτ, έτσι ξεκινά την αφήγηση του.
Η πλοκή της ιστορίας, παρουσιάζει μια πρωτοτυπία ή ιδιαιτερότητα, που κατά τη γνώμη μου λειτουργεί άριστα στο μυθιστόρημα αυτό. Έχουμε έγκλημα - φόνο, που (παραδόξως) αναφέρεται - περιγράφεται από την αρχή, στη πρώτη κιόλας σελίδα του βιβλίου, πράγμα εντελώς αντίθετο σε σχέση με τα μυθιστορήματα μυστηρίου. Κατά κανόνα τα μυθιστορήματα αυτά, περιέχουν αμφιβολίες, ερωτηματικά, υποψίες κλπ για το δολοφόνο, τα κίνητρα, τα στοιχεία....και γενικά υπάρχει η αγωνία μέχρι το τέλος για το ποιός και γιατί σκότωσε. Εδώ γνωρίζουμε από τη πρώτη σελίδα ποιός διέπραξε το έγκλημα! Η συγγραφέας στήνει τη πλοκή σιγά - σιγά, δίνοντας σημασία στους πρωταγωνιστές, όχι στα κίνητρα τους, αλλά στους χαρακτήρες τους, τις σκέψεις και αγωνίες τους, στους προβληματισμούς τους και την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση τους...Έξη σπουδαστές, επιλεγμένοι από τον Τζούλιαν, ένα χαρισματικό καθηγητή, διαβάζουν και συζητούν για θέματα που αφορούν το κόσμο της γνώσης, από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς μέχρι τους σύγχρονους στοχαστές και καλλιτέχνες. Η ιστορία επικεντρώνεται στη σκληρή ενηλικίωση αυτών των έξη φοιτητών, τους οποίους ενώνει το πάθος για τις κλασσικές σπουδές, τις αρχαίες τραγωδίες, τη φιλοσοφία, την αρχαία ελληνική γραμματική και το ελληνιστικό ιδεώδες.  Ο Ρίτσαρτ,  γοητεύεται από τους νέους του φίλους και συμφοιτητές, κερδίζει την εμπιστοσύνη τους, ώστε να του αποκαλύψουν ένα πολύ σημαντικό μυστικό τους, το οποίο όμως, συμφοιτητής και φίλος τους "απειλούσε"  να αποκαλύψει και με την (υπονοούμενη και ποτέ απροκάλυπτη) απειλή αυτή τους αποσπούσε σημαντικά ποσά και γενικά τους είχε κάνει τη ζωή πολύ δύσκολη. Αποφάσισαν λοιπόν να τον δολοφονήσουν.
Ομως,  δεν έχει τόση σημασία ο φόνος .... Μέσα από την ιστορία αυτή, η Τάρτ, περιγράφει τη πολύ δύσκολη εποχή της ενηλικίωσης, τη χρήση ουσιών (αλκοόλ, καπνού, ναρκωτικών, χαπιών... (όπως και στο άλλο της βιβλίο - Η Καρδερίνα),  αλλά και τα αισθήματα και συναισθήματα εξαπάτησης και συνενοχής, αθωότητας που εξελίσσεται σε εγωκεντρισμό, παρουσιάζοντας μια ιστορία ενοχής και ευθύνης.
Η Τάρτ, για μένα είναι μια πολύ καλή συγγραφέας, και διαφωνώ πλήρως με κριτικές πολλών που δεν την θεωρούν καλή. Μου έχουν αρέσει και τα δύο βιβλία της που έχω διαβάσει. Η μεγάλη έκταση των βιβλίων της, μπορεί να κουράζει, αλλά νομίζω πως είναι απαραίτητες οι τόσες σελίδες για να αποδοθούν όλα όσα θέλει η Τάρτ.


4 comments:

anagnostria said...

Συμφωνούμε. Φλυαρεί μεν η Tart αλλά είναι καλή. Ενδιαφέρον και απολαυστικό το διάβασμά της.

maxforeigner said...

Καλησπέρα Κίκα...Σωστά, φλυαρεί αλλά φλυαρεί ωραία...χα χα χα!

Ζήνα Λυσάνδρου said...

Καλησπέρα. Μάικ. Καλή η παρουσίασή σου, αλλά εμένα δεν μου αρέσουν τα αστυνομικά, όπως σε σας, την αδελφή σου κι εσένα! Πρώτη φορά ανακάλυψα σήμερα ότι οι εφημερίδες σου διαβάζονται στην πρώτη σελίδα. Πολύ ωραία. Σε ευχαριστώ.

Ζήνα Λυσάνδρου said...

Καλησπέρα. Μάικ. Καλή η παρουσίασή σου, αλλά εμένα δεν μου αρέσουν τα αστυνομικά, όπως σε σας, την αδελφή σου κι εσένα! Πρώτη φορά ανακάλυψα σήμερα ότι οι εφημερίδες σου διαβάζονται στην πρώτη σελίδα. Πολύ ωραία. Σε ευχαριστώ.