ΒΙΒΛΙΑ
Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012
ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ
Το βιβλίο ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ (Αλέξης Πανσέληνος, Μεταίχμιο, σελ. 543) του οποίου μόλις τελείωσα το διάβασμα... πιστεύω ...πως είναι καλό, τουλάχιστον εγώ το βρήκα αρκετά καλό. Ανήκουν σε εκείνα τα βιβλία που δεν .... μετάνοιωσα που το διάβασα... Αντίθετα, μου άρεσε πολύ.
Αναφέρω απόσπασμα από την πολύ ωραία παρουσίαση του βιβλίου της anagnostria.blogspot.com.
" Αρχίζει με τον κεντρικότερο ήρωά του, τον σχεδόν 70χρονο Γιάννη Αργυρίου, αντιπροσωπευτικό τύπο της γενιάς του '40, βουτηγμένο στο πένθος από το θάνατο της συζύγου του, να παθιάζεται με μια μυστηριώδη επιγραφή, ένα γκράφιτι που βλέπει γραμμένο ψηλά στον τοίχο μιας πολυκατοικίας. Το βλέπει σαν ένα μήνυμα ή σαν μια απειλή, θέλει οπωσδήποτε να βρει τι σημαίνει. Καταφεύγει στη νεότερη γενιά των γκράφιτι για να μπορέσει να ερμηνεύσει τη γριφώδη επιγραφή, πράγμα που δίνει την ευκαιρία στον συγγραφέα να μιλήσει για τη μηχανόβια και μπαρόβια σημερινή νεολαία. Σε αντιδιαστολή, εμφανίζεται η νεολαία μιας περασμένης γενιάς, της γενιάς του Γιάννη, των συμφοιτητών και φίλων του. Η φοιτητική νεολαία του '60, γεμάτη όνειρα που δεν ευοδώθηκαν, που σφύζει από ερωτικές επιθυμίες, θλιβερά ξεθυμασμένες πια ύστερα από δεκαετίες."
Με αφορμή διάφορα περιστατικά από τη ζωή των ηρώων, αυτού του πολυ-πολυπρόσωπου βιβλίου (πλήθος τα ονόματα....ων ουκ έστι αριθμός...Στάθης, Τάσος, Αριάδνη, Πίπης, Έραστος, Πέπη, Χλόη, Ζήσιμος, Συμεών...- τυχαία αναφέρω λίγα από αυτά), ο συγγραφέας σχολιάζει και παρουσιάζει την κοινωνική (κυρίως) ζωή δεκαετιών, με τους έρωτες, τα κουτσομπολιά, τα όνειρα, τις ελπίδες και τις απογοητεύσεις .... Η αφήγηση κάνει συνεχείς αναδρομές στο παρελθόν.... (flash back), φωτίζοντας σκοτεινές περιοχές της ζωής των ηρώων, αποκαλύπτοντας μυστικά (έρωτες, πάθη....). Περιγράφονται λεπτομερώς περιοχές των Αθηνών, αλλά λίγο αναφέρεται και στη Θεσσαλονίκη.....
Για τη Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα κάνει μια περιγραφή πολύ ωραία.... (!)
"......Οι βυζαντινές καμάρες, οι εγκαταλειμένοι μιναρέδες, οι κίονες και οι αραβικές επιγραφές, η θαλασσινή ποδιά της πόλης και η δασωμένη και γεμάτη λίμνες ράχη της, η αίσθηση πως η ζωή εδώ είναι σήμερα όπως χθες, κι όχι μονάχα το αρπαχτικό όνειρο ενός αύριο. Όλα αυτά μαζί. Και από κάτω -η γλώσσα της, που λιπαίνεται από μια παρούσα Ανατολή αντί να τη στεγνώνουν οι ονειρώξεις μιας ξέμακρης Δύσης. ...... ...... ...... Εδώ αν προσέξεις (και επιμείνεις), θα δεις αυτόν τον ιστόν της αράχνης που απλώνεται πάνω από τη πόλη και φτάνει πολύ έξω από αυτήν και έξω από τη χώρα ακόμα. Έναν ιστό παλλόμενο που φυσώντας θα τον αποκάλυπτε ο Βαρδάρης, αν ραντιζόταν ο ουρανός με κάποιο σπρέι χρωματιστό ή πράσινο ή λευκό".
Με λίγα λόγια αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, παρόλο που φαίνεται πως αφήνει κάποια κενά.... (όπως διάβασα στην ανάρτηση της anagnostria) που όμως (νομίζω) μπορεί ο/η αναγνώστης/στρια, να συμπληρώσουν με τη δική τους φαντασία... Π.χ. είναι για μένα σίγουρο ότι δολοφονήθηκε η Ρόη...., επειδή έδωσε πληροφορίες που μπορεί να αποκάλυταν τη μυστική οργάνωση, για την οποία αναφέρονται αρκετά ώστε να καταλάβουμε πως πρόκειται για μια φασιστική οργάνωση (που είχε διασυνδέσεις με προσοδοφόρες παράνομες δραστηριότητες στην Αφρική).
Αναρτήθηκε από Mike στις 11:38 μ.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο Facebook
Αρχική σελίδα
Εγγραφή σε: Αναρτήσεις (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
▼ 2012 (1)
▼ Δεκέμβριος (1)
ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ
No comments:
Post a Comment