ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Monday, January 9, 2012

TA BIBΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ....
"ΑΓΙΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ" και "ΙΜΑΡΕΤ" είναι οι τίτλοι των δύο βιβλίων που έχω διαβάσει πρόσφατα. Συγγραφέας και των δύο, ο Γιάννης Καλπούζος. Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ...
Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες του περιεχομένου των βιβλίων, όπως άλλωστε έχω σαν .... αρχή. [Άλλωστε, υπάρχουν πολύ καλά ιστολόγια που ασχολούνται με την παρουσίαση βιβλίων, όπως π.χ. το angnosstria.blogspot.com, το ΒΙΒΛΙΟΚΑΦΕ κ.ά.] 
Θα πω μόνο πως και τα δύο βιβλία, αναφέρονται και περιγράφουν πολύ παραστατικά, με μυθοπλαστικό τρόπο, την κοινωνικο-πολιτικο-οικονομική ζωή δύο μεγάλων χρονικών περιόδων, σε δύο περιοχές αντίστοιχα. 
Το μεν ΑΓΙΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ (σελίδες, με το Γλωσσάρι, 748) αναφέρεται στα χρόνια από το 1808 ως το 1831 με φόντο την ΠΟΛΗ,  το δε ΙΜΑΡΕΤ (σελίδες με το Γλωσσάρι 559) έχει σαν φόντο την Άρτα και η μυθοπλασία εκτείνεται από το 1854 μέχρι το 1882, αλλά παρέχονται και κάποια στοιχεία αφηγηματικά, εκτός της μυθοπλασίας δηλαδή, μέχρι το 1908 γενικότερα.
Θεωρώ και τα δύο βιβλία πολύ καλά, ΟΧΙ όμως ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ... Βρίσκω πως πολλές φορές δεν υπάρχει αληθοφάνεια (αυτό περισσότερο αφορά το ΙΜΑΡΕΤ), όσον αφορά τις γνώσεις των ηρώων...όπως θέλει να τα παρουσιάσει ο συγγραφέας....Αλλά, γενικά, ο αναγνώστης μαθαίνει πάρα πολλά για τη ζωή εκείνης της εποχής σ'αυτές τις δύο περιοχές. Από της απόψεως αυτής, τα θεωρώ πολύ καλά!  Θα τα συνιστούσα σε όσους αρέσουν αυτού του είδους τα βιβλία.

5 comments:

Ζήνα Λυσάνδρου said...

Μάκη, διάβασα το πρώτο από τα δυο και μου άρεσε, γιατί ακριβώς μου αρέσουν τα μυθιστορήματα που έχουν ως πρώτη ύλη την ιστορία. Το "Ιμαρέτ" θα το διαβάσω.

maxforeigner said...

Καλησπέρα Ζήνα... Από αυτή την άποψη είναι πολύ καλά... Και τα δυο βιβλία δίνουν μια πλήρη (νομίζω) εικόνα της ζωής στις περιόδους και στις περιοχές όπου διαδραματίζονται όλα όσα περιγράφουν.

Ἅ λ ς said...

α! ο μπαμπας μου διάβασε το 1ο το καλοκαίρι, δε θυμαμαι να τον εκανε ιδιαιτερη εντύπωση, αλλά δεν ρωτησα για το τελος, τελικά...

maxforeigner said...

Αλς... Τα βιβλία αυτού του είδους σε κάποιους αρέσουν πάρα πολύ, επειδή προσφέρουν... ιστορία με ευχάριστο τρόπο. Και μάλιστα μαθαίνει κανείς (ίσως)πολύ πιο σωστά την ιστορία μιας περιοχής και μιας εποχής... Αλλά, αν αναζητά κάποιος λογοτεχνία με προβληματισμούς..., δεν θα τον ικανοποιήσουν τέτοιου είδους βιβλία.

Ἅ λ ς said...

ναι θυμαμαι που ελεγε για την ιστορια γενικα αλλά ο τροπος που τα περιεγραφε δεν του αρεσε, τον κουραζε..