ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Wednesday, October 12, 2011

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Οκτώβριος 2011. Ταξίδι στο Βερολίνο......" Η πιο πράσινη πρωτεύουσα...." ! Αυτή ήταν η πρώτη φράση του ξεναγού μας, που μας παρέλαβε  από το αεροδρόμιο του Βερολίνου, το πρωϊ του Σαββάτου της 1ης Οκτωβρίου. "Πόλεις υπάρχουν πιο πράσινες, όχι όμως πρωτεύουσες" συνέχισε ο ξαναγός... Και σαν δεύτερο χαρακτηριστικό της πόλης του Βερολίνου μας  είπε : "Ο πληθυσμός του Βερολίνου δεν φτάνει τα 4.000.000 (περίπου είναι 3.700.000). Κι όμως καταλαμβάνει μια έκταση όση καταλαμβάνει η Αττική. Άρα, είναι πολύ αραιοκατοικημένο!" Κτήρια μέχρι 4 όροφους τα περισσότερα...Οι δρόμοι φαρδείς, με μεγάλα πεζοδρόμια ... Αυτά, σε συνδυασμό με τα άριστα μέσα συγκοινωνίας (μετρό, τραμ, λεωφορεία) και τους απανταχού ποδηλατοδρόμους (οι κάτοικοι του Βερολίνου χρησιμοποιούν τα ποδήλατα εξίσου με τα αυτοκίνητα... αν όχι περισσότερο...!) έχουν σαν φυσικό αποτέλεσμα να μην παρατηρείται ποτέ "μποτιλιάρισμα"
 


τουλάχιστον όχι με τη μορφή που βλέπουμε σε όλες τις μεγάλες πόλεις (στην Ελλάδα ακόμα και στις πιο μικρές πόλεις παρατηρείται μποτιλιάρισμα στις ώρες της κυκλοφοριακής αιχμής!). Δεν πρέπει να παραλήψω να επισημάνω τον απόλυτο σεβασμό των οδηγών απέναντι στους άλλους οδηγούς και πολύ περισσότερο απέναντι στους πεζούς, ιδιαίτερα βεβαίως στις διαβάσεις των τελευταίων (ακόμα κι όταν έχει πράσινο σηματοδότη ο οδηγός, ποτέ δεν κορνάρει. ποτέ δεν είδαμε να ... δυνασχετεί για τους πεζούς που τον παρεμποδίζουν....).
-- Θεώρησα σημαντικό να αναφερθώ σε όλα τα ανωτέρω, πριν προχωρήσω στα πολλά και σημαντικά αξιοθέατα, τα οποία για να τα δει κανείς θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένα μήνα....! (Τα μουσεία του Βερολίνου είναι 170!) Κι εμείς είχαμε μόνο 6 μέρες, από τις οποίες τη μία τη διαθέσαμε για να επισκεφθούμε τη Δρέσδη. Άλλη μισή μέρα ξοδέψαμε για το Πόσδαμ. 

-Πρώτη στάση μας, τη πρώτη μέρα της ξενάγησης μας, δεν μπορούσε παρά να ήταν το περίφημο Μουσείο της Περγάμου (Pergamon Museum),  το οποίο είναι χτισμένο στο λεγόμενο Νησί των Μουσείων. Εδώ στεγάζονται 3 μουσεία : Pergamon Altar, Market Gate of Miletus και Ishtar Gate. Για μας το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στα εκθέματα της Περγάμου, που βρέθηκαν γύρω στα 1880 σε ανασκαφές που έκαναν Γερμανοί αρχαιολόγοι στην Πέργαμο της Μ. Ασίας, και τα οποία μεταφέρθηκαν κομμάτι κομμάτι και συναρμολογήθηκαν στη Γερμανία (διότι οι Οθωμανοί δεν τα ... ήθελαν, αλλά ούτε και οι Έλληνες, όπως μας διηγήθηκε ο ξεναγός, καθώς οι αρχαιολόγοι απευθύνθηκαν πρώτα στο Σουλτάνο για τη χρηματοδότηση των ανασκαφών..., ο Σουλάνος τους είπε πως αν βρουν χρυσό, τον θέλει, τις... πέτρες τους τις χαρίζει.... Αλλά και ο τότε βασιλιάς της Ελλάδας, στον οποίο απευθύνθηκαν οι αρχαιολόγοι, δεν έδειξε ενδιαφέρον...Τελικά οι ανασκαφές χρηματοδοτήθηκαν από τους Γερμανούς και έτσι οι θησαυροί αυτοί διασώθηκαν και βρίσκονται στο Βερολίνο).
Στην πρώτη κιόλας αίθουσα που επισκεπτόμαστε βλέπουμε το σημαντικότερο έκθεμα : τον επιβλητικό Βωμό της Περγάμου (180 -160 π.χ.)






Ο Βωμός ξαναχτίστηκε μέσα στο μουσείο στην αρχική του μορφή. 
Απέναντι από τον Βωμό, βλέπουμε τη ζωφόρο, στην οποία αναπαρίσταται η Τιτανομαχία και αποτελεί ένα θαυμάσιο γνήσιο δείγμα της ελληνιστικής γλυπτικής! Διακρίνονται πολλές μονομαχίες ξεκάθαρα, όπως π.χ. φαίνεται η Αθηνά να τραβά από τα μαλλιά τον Αλκυονέα (έναν από τους Γίγναντες της Τιτανομαχίας). Λίγο πιο πέρα ο Δίας σκοτώνει 3 γίγαντες....
 [Όμως θα διακόψω εδώ και θα συνεχίσω σε δεύτερη ανάρτηση τη συνέχεια του ταξιδιού και των αξιοθέατων).







3 comments:

Ζήνα Λυσάνδρου said...

Μάκη, καλημέρα,
καλωσορίσατε από το υπέροχο Βερολίνο.
Μας έλειψες από το διαδίκτυο.
Πολύ ωραία η παρουσίαση του Μουσείου της Περγάμου. Χαίρομαι που απολαύσατε κι εσείς αυτούς τους θησαυρούς που θα' πρεπε όλοι οι Ελληνες να έχουν την ευκαιρία να τους χαρούν.
Αλλά, πράγματι, το Βερολίνο είναι καταπληκτικό, μοναδικό. Είναι από τις πόλεις που ο Αριστείδης μού. είπε ότι θέλει να ξαναπάει ευχαρίστως.

Ξέρεις, Μάκη, Ο άντρας μου είναι από τους Έλληνες που, όπου και να τους πάρεις, η επωδός είναι: σαν την Ελλάδα δεν έχει".

Περιμένουμε τη συνέχεια των αναρτήσεών σου με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ευχαριστώ και πάλι για τα ωραία βίντεο που μου στέλλεις.

anagnostria said...

Πολύ ωραία ανάρτηση. Περιμένουμε τη συνέχεια.

maxforeigner said...

Ευχαριστώ Ζήνα και Κίκα.. Θα συνεχίσω, ελπίζω, απόψε ή αύριο το πρωϊ... Σήμερα είχαμε μια θαυμάσια μέρα, πήγα στο κτήμα για δουλειές... έκανα και μπάνιο σε μια πολύ ωραία θάλασσα.... ούτε το καλοκαίρι είχαμε τόσο ωραία θάλασσα!