ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Sunday, January 16, 2011

Ο επισκέπτης του ονείρου

 Το τελευταίο βιβλίο της κας Τσαμαδού, "Ο επισκέπτης του ονείρου" (Ψυχογιός, 2010), παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τα προηγούμενα της έργα, που μου άρεσαν (ιδιαίτερα τα τρία πρώτα). Το ενδιαφέρον στοιχείο του τελευταίου αυτού βιβλίου, έγκειται στο τρόπο παρουσίασης της ιστορίας, που διεγείρει την περιέργεια του αναγνώστη, του εξάπτει τη φαντασία, έτσι ώστε να θέλει να δει τη συνέχεια και το τέλος της υπόθεσης, η οποία εκτυλίσσεται στη Πάτρα στη διάρκεια του μεσοπολέμου.
  Η όλη ιστορία παρουσιάζεται μέσα από τις διηγήσεις - καταθέσεις ουσιαστικά - που γίνονται από τους "ανακρινόμενους" σε αστυνόμο, που διερευνά την δολοφονία ενός δ/ντή τράπεζας. Μέσα από αυτές τις καταθέσεις, περιγράφοται χαρακτήρες, κοινωνικές και οικονομικές καταστάσεις, θίγονται τα ήθη της εποχής και δίνονται και μερικά ιστορικά στοιχεία της περιόδου.
  Μετά το θάνατο ενός σταφιδεμπόρου, παρουσιάζεται ένας νεαρός ξένος, με έγγραφα στοιχεία ότι είναι ο γιος του αποθανόντος. Ο νεαρός (που νεκραναστήθηκε, διότι τον θεωρούσαν νεκρό) κερδίζει τη συμπάθεια όλων, της θείας του μακαρίτη, της χήρας, των τριών θυγατέρων και  της Σμυρνιάς υπηρέτριας - οικονόμου ουσιαστικά της οικογένειας.  Η άφιξη του ξένου έχει αναστατώσει τη ζωή όλων.
- Η δολοφονία του τραπεζίτη, δίνει αφορμή, μέσω των καταθέσεων όλων, να αποκαλυφθούν σιγά-σιγά όλα τα κρυμένα μυστικά.

4 comments:

anagnostria said...

Παρ' όλο ότι γράφω περισσότερα, πράγμα που δεν σου αρέσει, δεν αποκαλύπτω ποτέ πράγματα που θα δει ο αναγνώστης στη συνέχεια. Εσύ ακριβώς αποκαλύπτεις ποιος δολοφονήθηκε, πράγμα που η συγγραφέας προς το τέλος το λέει.

maxforeigner said...

Μου .... ξέφυγε! Νόμιζα πως το λέει από την αρχή!

Eleni Tsamadou said...

Δεν πειράζει αγαπητέ Μike, συγχωρημένος, αρκεί που διάβασες και έγραψες για το βιβλίο και σε ευχαριστώ πολύ για αυτό. Να είσαι καλά.

maxforeigner said...

Eυχαριστώ κι εγώ αγαπητή Ελένη για τη κατανόηση. Το βιβλίο το διάβασα πριν από αρκετές μέρες, και έκανα το λάθος, να μην το ξανακοιτάξω λίγο πριν γράψω. Γι αυτό και ... διέπραξα το ... έγκλημα...της αποκάλυψης!