ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Friday, December 17, 2010

ΚΙ ΑΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΝΑ ΓΥΡΙΖΕΙ

Το βιβλίο που ... με ταλαιπώρησε κάπως για να το τελειώσω, έχει τίτλο "ΚΙ ΑΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΝΑ ΓΥΡΙΖΕΙ" (ΚΟΛΟΥΜ ΜΑΚΚΑΝ - ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ - 2010). Λέω πως με ταλαιπώρησε, γιατί δυσκολεύτηκα να περάσω τις πρώτες 100 - 150 σελίδες, δεν μου τραβούσε το ενδιαφέρον, δεν μου άρεσε. Από ένα σημείο και μετά, άρχισε να με "τραβά", και το συνέχισα με ενδιαφέρον, όχι πάρα πολύ μεγάλο, αλλά αρκετό ώστε να μην το αφήσω αδιάβαστο....
-- Η ιστορία ή μάλλον οι ιστορίες, διότι στο βιβλίο περιλαμβάνονται πολλές ιστορίες, ουσιαστικά εκθέτουν την αμερικανική κοινωνική ατμόσφαιρα (κυρίως της Ν. Υόρκης). Ο συγγραφέας, πήρε ως αφορμή το ριψοκίνδυνο - παράτολομο κατόρθωμα ενός σχοινοβάτη, να διασχίσει την απόσταση των περίπου 50 μέτρων των διδύμων πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, περπατώντας - πηδώντας - κάνοντας επίδειξη ακροβατικών ικανοτήτων, επάνω σε ένα ατσάλινο σύρμα που άπλωσε ανάμεσα στις δυο κορυφές των ( 110 ορόφων ) πύργων, έχοντας από κάτω το αβυσσαλαίο χάος (αυτό συνέβη πραγματικά στις 7 Αυγούστου του 1974, ο σχοινοβάτης λεγόταν Φιλίπ Πετί).
-- Με μια  πρωτότυπη πλοκή και σύνδεση των διαφόρων ιστοριών, παρουσιάζεται ο αμερικάνικος (Νεοϋρκέζικος) τρόπος ζωής, την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ. Οι ιστορίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, αφορούν : 
- ένα κοσμοκαλόγερο, ο οποίος διαθέτει τον εαυτό του στο να βοηθά πόρνες του πεζοδρομίου, προσφέροντας τους το διαμέρισμα του για να χρησιμοποιούν τη τουαλέτα του και γενικα τις συντρέχει συνεχώς (χωρίς βεβαίως να είναι προστάτης ή μαστρωπός, κάθε άλλο!)
- τις πόρνες του πεζοδρομίου
- τις μητέρες νεκρών του πολέμου του Βιετνάμ
- ένα δικαστή,  σύζυγο της μιας από τις μητέρες νεκρών
- προγραμματιστών υπολογιστών
που όλοι αυτοί είναι σαν να ακροβατούν στο σύρμα της ζωής και που όλοι με κάποιο τρόπο, στο βιβλίο, σχετίζονται λίγο με τον σχοινοβάτη που πέρασε από τον ένα πύργο στον άλλο.

---Το βιβλίο αυτό πήρε το ΕΘΝΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ Η.Π.Α. 2009, αλλά δεν ξέρω ... γιατί το πήρε! Δεν λέω πως δεν είναι "ένα καλό βιβλίο", αλλά φαντάζομαι πως μέσα στο 2009 θα κυκλοφόρησαν πολλά  και πολύ καλύτερα βιβλία στις Η.Π.Α. Δεν μετάνοιωσα που το διάβασα, αλλά δεν θα το συνιστούσα σε φίλους ή  φιλαναγνώστες να το πάρουν. Υπάρχουν πάρα πολλά και πολύ καλά βιβλία, που όσες ζωές και νάχαμε δεν θα προλαβαίναμε να διαβάσουμε.

7 comments:

Ἅ λ ς said...

χαχα και γω δε θα το διαβαζα η αληθεια ειναι, χαρα στο κουραγιο σου!

maxforeigner said...

E στις πρώτες .... 150 σελίδες δυσκολεύτηκα χα χα χα... Μετά το ... συνήθισα! - Ωραία - συγκινητική η ανάρτηση σου Ειρήνη για την επιστροφή στα ιδιαίτερα πάτρια εδάφη.

Ἅ λ ς said...

ooo να σαι καλα!!

anagnostria said...

Να γιατί είναι τόσο χρήσιμα τα μπλογκς. Όχι μόνο για να μας προτρέπουν αλλά και για να μας αποτρέπουν!

maxforeigner said...

Μα νομίζω σε μπλογκ διάβασα για το βιβλίο αυτό... που πήρε βραβείο!

evelina said...

Η Γέννησή Του ας σημάνει την αρχή για μια καλύτερη ζωή γεμάτη αλήθεια και φως.
Καλές Γιορτές.

Ἅ λ ς said...

περασα να ευχηθω!

καλες γιορτες!! χαρουμενα χριστουγεννα!!! υγεια πανω απ'ολα!!