ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Friday, October 29, 2010

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 2ο/ΠΡΟΥΣΤ

".... Μέσα στην εκκλησία, την τόσο ιερή, αλλ' όπου είχαμε το δικαίωμα να μπούμε, οι ασπραγκαθιές δεν ήταν μόνο τοποθετημένες πάνω στην ίδια την Αγία Τράπεζα, αξεχώριστες απ' τα μυστήρια στην τελετή των οποίων συμμετείχαν, αλλά και γλιστρούσαν τα κλαριά τους, δεμένα στη σειρά το ένα με τ' άλλο, ανάμεσα στα μανουάλια και στα ιερά σκεύη, σε μια γιορταστική διακόσμιση που τη στόλιζαν ακόμα περισσότερο, τα στεφάνια των φύλλων τους με πάνω τους απλωμένα, σαν σε μακρύ νυφικό, άφθονα μπουκετάκια από βλαστάρια μιας λαμπρής λευκότητας. Αλλά, χωρίς να τολμώ να τα κοιτάξω παρά μόνο στα κλεφτά, ένιωθα πως τα μεγαλόπρεπα αυτά στολίσματα ήταν ζωντανά και πως ήταν η ίδια η φύση που, ψαλιδίζοντας έτσι τα φύλλα, προσθέτοντας το τελικό στολίδι με τ' άσπρα αυτά βλαστάρια, είχα κάνει τούτη τη διακόσμηση αντάξια για κάτι που ήταν μαζί λαϊκό πανηγύρι και μυστική τελετή. Λίγο ψηλότερα μπουμπούκιαζαν εδώ κι εκεί οι κάλυκές τους με μια χάρη τόσο φυσική, κρατώντας τόσο ανέμελα, σαν τελευταίο κι αέρινο στολίδι, τη δέσμη από λεπτούς στήμονες σαν αραχνοϋφαντες κλωστές, που τους σκέπαζαν θαμπά όλους, ώστε, παρακολουθώντας, πασχίζοντας να μιμηθώ μέσα μου την κίνηση της τέλειας άνθησης τους, τη φανταζόμουν σαν νά' ταν το απερίσκεπτο και γοργό τίναγμα του κεφαλιού μιας ολόλευκης κοπέλας, μ' ένα βλέμμα φιλάρεσκο, με τις κόρες των ματιών λιγοστεμένες, αφηρημένης και ζωηρής. ...."

3 comments:

Ἅ λ ς said...

Μας έλεγαν στο σχολειο να αποφευγουμε τις μεγαλες προτασεις, γιατι οι κοφτες περιοδοι ηταν πιο σιγουρες και κατανοητες. Και οντως σπανια βρισκει κανεις σαφηνεια μεσα σε μεγαλες προτασεις.. Οπως εδω! Αν δεν κανω λαθος, ειναι μολις..3 ;!

καλο απογευμα!!!

maxforeigner said...

Ναι Αλς, σωστά. Αλλά οι μεγάλοι λογοτέχνες καταφέρνουν να είναι σαφείς ακόμα και μεγάλες προτάσεις!Σαφήνεια εδώ υπάρχει, απλά πρέπει ο αναγνώστης να είναι συγκεντρωμένος σ'αυτό που διαβάζει (πράγμα όχι εύκολο αν δεν υπάρχει απόλυτη ησυχία... και πού να τη βρούμε σήμερα αυτή την ησυχία...)

Ἅ λ ς said...

ναι οντως! Αλλα εγω ειχα ησυχια... χεχε!!