ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Tuesday, December 29, 2009

ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Επιτέλους, μετά από αρκετά μεγάλη προσπάθεια, τελείωσα το διάβασμα 677 σελίδων του ΜΑΓΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ
[στο εξώφυλλο του οποίου διαβάζουμε :
KATHERINE NEVILLE από τη συγγραφέα του ΟΧΤΩ
ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ BEST SELLER - Eκδοτικός Οίκος Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ].

-Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε :
"Ποταμός Σνέϊκ, Αιντάχο, 1989 : Η Αριελ Μπεν, ειδικός για τη διαχείρηση τοξικών υλικών σ' έναν απομονωμένο πυρηνικό σταθμό, βλέπει την τακτοποιημένη ζωή της να καταρρέει όταν ο ξάδελφος της δολοφονείται από αγνώστους. Ο τρομερός θάνατος του την καθιστά μοναδική δικαιούχο της οικογενειακής κληρονομιάς : μιας μυστηριώδους κρύπτης με χειρόγραφα που την οδηγούν στο θανάσιμο επίκεντρο μιας διεθνούς συνωμοσίας κι ενός μυστηρίου αιώνων.
Ιεροσόλυμα, Σωτήριον Έτος 32: Την τελευταία εβδομάδα της ζωής του Χριστού, ενώ ο κόσμος στέκεται στο κατώφλι ενός νέου κύκλου δύο χιλιάδων ετών, ο αυτοκράτορας Τιβέριος εργάζεται πυρετωδώς για να αποκρυπτογραφήσει τα σκόρπια στοιχεία ενός προαιώνιου γρίφου. Δε θα είναι ο μοναδικός. Γιατί όποιος συγκεντρώσει και ερμηνεύσει αυτά τα απόκρυφα στοιχεία θα κατακτήσει τη μοίρα ολόκληρης της οικουμένης....
Τώρα, στο κέντρο αυτού του κύκλου αρχαίων γρίφων, βρίσκεται η μοναδική γυναίκα που μπορεί να ενώσει τα νήματα σ' ένα υφάδι : η Αριέλ Μπεν. Ποιές παράξενες δυνάμεις είναι θα θαμμένες μέσα στα χειρόγραφα ; Καθώς η Αριέλ διατρέχει τις ηπείρους για ν' αποκαλύψει τα μυστικά του οικογενειακού της παρελθόντος, αρχίζει να ξεσκεπάζει λίγο λίγο την ανατριχιαστική αλήθεια της χιλιετίας που διανύουμε."

Στην υπόθεση υπάρχουν πολλά στοιχεία ικανά (αν το δέσιμο τους ήταν "καλό") να συνθέσουν ένα καλό βιβλίο, όμως η απουσία της αρμονικής πλοκής - σύνδεσης των κεφαλαίων - με φέρνει στη θέση να το χαρακτηρίσω ως ένα πολύ κακό βιβλίο.
Στην όλη ιστορία της αναζήτησης των αρχαίων χειρογράφων, εμπλέκονται πολλά ιστορικά πρόσωπα, αυτοκράτορες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Τιβέριος, Νέρων, Κλαύδιος κ.ά.),ο Μ. Αλέξανδος, ο ...Χίτλερ και γενικά όλοι όσοι υπήρξαν ισχυροί σε κάποια εποχή επάνω στη γη. Αναφέρονται πρόσωπα της εποχής του Χριστού, μαθητές του, επιστολές αποστόλων και δίνεται μια εικόνα της ζωής της εποχής, παρμένης μάλον από τα απόκρυφα ευαγγέλια. Ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία, εμφανίζεται να κατέχει κάποια από αυτά τα περιζήτητα χειρόγραφα, ενώ συνομιλεί με ... δρυϊδη και ενώ παρακολουθούν από ψηλά τη σφαγή Κελτών από τους Ρωμαίους...στην Αγγλία. Είναι πάρα πολλές και διάφορες οι πληροφορίες που δίνονται για πολλά ιστορικά πρόσωπα, αλλά και καταστάσεις, για τα οποία δεν ξέρω αν και κατά πόσο ανταποκρίνονται στην αλήθεια (για να ελεχθούν όλα όσα αναφέρονται στο βιβλίο, θα πρέπει να διαθέσει κανείς ... χρόνια ερευνών...). Οι αναφορές επίσης σε μύθους και θρύλους πολλών λαών, με ρητά και προφητείες, δεν λείπουν.
Ένα άλλο στοιχείο του βιβλίου, είναι η ... ομορφιά των πρωταγωνιστών..., ομορφιά που ξεπερνά εκείνη των ... Άρλεκιν! Οι δε συγγενικές σχέσεις είναι τόσο πολύπλοκες που συνεχώς γίνονται αποκαλύψεις για το ποιος είναι ο πατέρας ποιού, ποιά η μάνα κλπ κλπ. Επίσης, ο Τζέϊσον - ο γάτος της Άριελ- παίζει σημαντικό ρόλο σε ορισμένες περιπτώσεις... Ο γάτος, στον οποίο αρέσει υπερβολικά το .. μπάνιο και το ... κολύμπι (!!!) συμπεριφέρεται καλύτερα κι από εκπαιδευμένο λυκόσκυλλο!!!
Προσπάθησα να δώσω μια εικόνα του περιεχομένου του βιβλίου. Το διάβασμα του δεν μου ήταν εύκολο. Δεν είναι ένα σπονδυλωτό βιβλίο, πέραν των άλλων μειονεκτημάτων του... Είναι τελικά, για μένα, ένα κακό βιβλίο.

9 comments:

anagnostria said...

Ακόμη κι αν το εύρισκες καλό, αγαπητέ Mike, δεν είναι από τα βιβλία που θα διάβαζα. Τα αναγνωστικά γούστα, βλέπεις, δεν συμπίπτουν πάντα, αν και συχνά έτυχε να μας αρέσουν τα ίδια βιβλία.

maxforeigner said...

Ναι, σωστά. Κι εγώ δεν διαβάζω τέτοιου είδους, κατά λάθος το πήρα, θεωρώντας ότι επρόκειτο για ιστορικό μυθιστόρημα, στοιχεία του οποίου διαθέτει μεν, αλλά ασύνδετα, ανάμεικτα με τους θρύλους και τους μύθους και με άκρως απίθανες καταστάσεις και οικογενειακές σχέσεις (τύπου "Τόλμης και Γοητείας"...)

Ἅ λ ς said...

Μπερδευει δηλαδη πολυ τον αναγνωστη ε;;;
Ενταξει δεν πειραζει, διαβασες ενα καινουριο ειδος..Ακομη κ αν δε σου αρεσε...:)

καλη χρονια, χρονια πολλα!!!

phlou...flis said...

Μπορείς να μου πεις αγαπητέ φίλε, γιατί αυτά τα ογκωδέστατα βιβλία με απωθούν;
Με ευχαριστεί το γεγονός πως έκρινες το σχετικό βιβλίο και το χαρακτήρισες κακό. Μήπως το προτείνεις για την ...πυρά; :-)

Καλή Χρονιά να έχουμε, γεμάτη υγεία, ειρήνη, χαρά, αγάπη, ευτυχία και λευτεριά στην πατρίδα. Α, και καλές αναγνώσεις τώρα που θα έχεις ....επεριόροστο χρόνο!!

δεσποιναριον said...

Καλυτερη τυχη στην επομενη επιλογη σου. Περασα να ευχηθω Καλη Χρονια Μαϊκ. Υγεια και χαρα.

maxforeigner said...

Καλή χρονιά σε όλους, Υγεία - ψυχική-πνευματική-σωματική, για όλους.

Ειρήνη,
phlou...fli,
δεσποινάριον
δεν τον μπερδεύει τον αναγνώστη, όσο τον κουράζει. Γιατί το να διαβάζεις πότε για τις τελευταίες μέρες του Χριστού στο ένα κεφάλαιο, για τον Χίτλερ στο άλλο (και να "δικαιολογεί" τα εγκλήματα του...(?!), ή για τον .. Μ. Αλέξανδρο και τον .. Γόρδιο Δεσμό σε άλλο κεφάλαιο και μετά για τον ... Καλιγούλα ...(και ανάμεσα σε αυτά να ερχόμαστε πάλι στην εποχή μας) μόνο και μόνο για να μας πει πως όλοι οι ισχυροί, σε όλες τις εποχές, ενδιαφέρονταν για τα πολύτιμα χειρόγραφα, ο κάτοχος των οποίων (πίστευαν πως) θα γινόταν κυρίαρχος του κόσμου....Και όλα αυτά χωρίς καλό δέσιμο - πλοκή...Ε ε παραείναι κουρατικό!

Ἅ λ ς said...

Mike περνα απο το μπλοκ να παραλαβεις το βραβειο σου!!!

Phivos Nicolaides said...

Ευχαριστώ Μάικ για την ενημέρωση. Τώρα σε συμπεριέλαβα στη "Λίστα του Μπλογκ" μου και θα τα λέμε!

maxforeigner said...

Eυχαριστώ ... έφηβε Φοίβε.