Μετά από μεγάλη προσπάθεια τελείωσα το διάβασμα του βιβλίου "ΕΡΩΣ" (HELMUT KRAUSSER, ΙΝΔΙΚΤΟΣ). Δεν έβρισκα ενδιαφέρον σε μια ιστορία έρωτος ενός μεγισατάνα-επιχειρηματία-πολυεκατομυριούχου, ενός έρωτος που ξεκίνησε στην εφηβική του ηλικία, όταν κατέφευγαν οικογενειακώς σε υπόγειο καταφύγιο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της Γερμανίας προς το τέλος του Β΄παγκοσμίου πολέμου. Το κορίτσι προερχόταν από φτωχή οικογένεια (οι γονείς εργάτες στα εργοστάσια του πατέρα του). Το κορίτσι δεν ήταν ερωτευμένο με τον πλούσιο νεαρό. Ο νεαρός και το κορίτσι επέζησε των βομβαρδισμών. Αυτός κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας, το κορίτσι πάμφτωχο-ορφανό πήγε σε θετούς γονείς. Σε όλη του τη ζωή, ο πολυεκατομυριούχος ξόδευε εκατομύρια χρηματοδοτώντας είτε έρευνες για να βρουν τον έρωτα του, είτε ανθρώπους - μπράβους για να προστατεύουν την προστατεύουν κλπ κλπ. Μέχρι την πρώην Ανατολική Γερμανία έφτασε η χάρη του για ... χάρη της.
-- Έχοντας απορίες, ξανακατέφυγα στο anagnostria.blogspot.com, το οποίο συμβουλεύομαι τακτικά για την αγορά βιβλίων, πριν ακόμα τελειώσω το εν λόγω μυθιστόρημα, για να δω γιατί είχε τόσο εξαιρετική παρουσίαση. Το μόνο αξιόλογο είναι ίσως ο πρωτότυπος τρόπος εξίτόρησης (παρουσιάζεται να διηγείται την ιστορία ο ίδιος ο μεγιστάνας στον συγγραφέα, με τρόπο που να γίνεται αληθοφανής η όλη υπόθεση). Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, η απεικόνιση της ζωής στην Ανατολική Γερμανία και της δράσης της περιβόητης ΣΤΑΖΙ, τα έχουμε γνωρίσει από ντοκιμαντέρ, αναγνώσματα κλπ. Η θαυμάσια κινηματογραφική ταινία "Οι ζωές των άλλων", που τη στνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους δεν την έχουν δει, δίνει μια πλήρη-λεπτομερέστατη εικόνα τόσο της ζωής όσο (κυρίως) της δράσης της ΣΤΑΖΙ.
2 comments:
Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη που δείχνεις στις κριτικές μου, αγαπητέ αδελφέ, αν και, όπως φαίνεται, δεν συμφωνούμε πάντα.
Καλημέρα. Μα γνωρίζω τις...γνώσεις σου και τις ... αναγνώσεις σου. Εμπιστεύομαι απόλυτα τη κρίση σου. Το συγκεκριμένο βιβλίο όμως πίεζα τον εαυτό μου να το συνεχίσει. Ίσως η ψυχολογική μου κατάσταση, στη συγκεκριμένη περίοδο,να έπαιξε σημαντικό ρόλο σ'αυτό. Τώρα διαβάζω το "ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ" του YALOM.
Post a Comment