ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Sunday, October 19, 2008

ΣΤΙΛΕΡ

Με τον τίτλο "Στίλερ" και συγγραφέα τον Μαξ Φρις (εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ) κυκλοφορεί ένα μυθιστόρημα σχετικά "δύσκολο". Πρόκειται για ένα πολύ καλό λογοτεχνικό βιβλίο, με περιεχόμενο φιλοσοφικό - ψυχογραφικό (αυτογνωσίας). Σχετική ανάρτηση - κριτική υπάρχει στο http://anagnostria.blogspot.com/ και μπορεί όποιος τυχόν δει εδώ τον τίτλο και ενδιαφέρεται μπορεί να ανατρέξει στην ανωτέρω δ/νση. Απλά, εδώ, με αφορμή αυτό το βιβλίο θέλω να σχολιάσω την από πολλούς αναγνώστες απόρριψη (συχνά και χλευαστικά) άλλου είδους βιβλία (ευανάγνωστα) τα οποία θεωρούν σχεδόν πάντα ως ανάξια λόγου (ανάγνωσης). Με το ίδιο σκεπτικό θα έπρεπε να ακούει κανείς μόνο κλασσική μουσική! Πιστεύω πως κανείς μπορεί να απολαμβάνει εξίσου τόσο τη καλή "σοβαρή" μουσική όσο και "βαριά" λαϊκά, ελαφρολαϊκά, δημοτικά, ξένη μουσική κλπ, και γενικά είναι δυνατόν να ακούει μουσική από όλα τα είδη. Το ίδιο νομίζω ισχύει και για τη λογοτεχνία. Ασφαλώς υπάρχουν και βιβλία που είτε δεν είναι λογοτεχνικά ( βιβλία πολύ κακά, που δεν διαβάζονται), είτε είναι τόσο λογοτεχνικά - φιλοσοφικά που καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη τη μελέτη τους (γιατί δεν διαβάζονται... πρέπει να μελετηθούν για να διαβαστούν).
Αναφέρω αυτά γιατί έχω δει πολλές φορές "άδικη", κατά τη γνώμη μου, απόρριψη πολλών "καλών" βιβλίων. Βεβαίως "περί ορέξεως ουδείς λόγος....."

2 comments:

anagnostria said...

Δεν μας λες όμως, αγαπητέ Mike, αν εσύ διάβασες το εν λόγω βιβλίο και αν σου άρεσε.

maxforeigner said...

Αγαπητή anagnostria, το διαβάζω τώρα, είμαι στη μέση περίπου και μου αρέσει πάρα πολύ. Δεν θα το χαρακτήριζα πολύ καλό αν δεν είχα προσωπική γνώμη.