ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Followers

Wednesday, September 10, 2008

Ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ

"Ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ", είναι ο τίτλος του βιβλίου που τελειώνω σήμερα-αύριο. Ιάπωνας ο συγγραφέας : Χαρούκι Μουρακάμι (εκδόσεις/βιβλιοπωλείο ΚΟΑΝ). Ιδιαιτέρας υφής, πλοκής και είδους, το βιβλίο περιλαμβάνει δεκαεπτά ιστορίες. Επειδή δεν έχω τις ικανότητες εκείνες της κριτικής ή της καλής - ικανοποιητικής περιγραφής του περιεχομένου, θα παραθέσω απόσπασμα από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
"Ο Murakami σκιαγραφεί εδώ ένα κόσμο όπου η καθημερινότητα διαποτίζεται από μια παράδοξη αύρα σουρεαλισμού: το αποτέλεσμα μπορεί να προηγείται της αιτίας και μαζί να αλληλοαναιρούνται, μνήμη και ψευδαίσθηση αλλάζουν το σχήμα της στιγμής, οι πιο κοινότοπες σκέψεις και δράσεις οδηγούν στις πιο απροσδόκητες αποκαλύψεις και εξελίξεις. Σε αυτόν ακριβώς τον κόσμο διαδραματίζονται οι δεκαεπτά σπάνιες, σαγηνευτικές, οικείες, ανησυχητικές, ονειρικές, γαλήνια εύθυμες ιστορίες του καταπληκτικού αυτού βιβλίου με τους παράξενους τίτλους ...."
Ο ίδιος ο συγγραφέας παραδέχεται : "....Είμαι πολύ ρεαλιστής. Αλλά όταν γράφω γράφω παράξενα".
Παράδοξο βιβλίο, που .... παραδόξως μου άρεσε πολύ. Το είχα παρατημένο στη βιβλιοθήκη σχεδόν ένα χρόνο, διότι όταν το πρωτοάρχισα μου είχε φανεί "χαζό βιβλίο". Δεν ξέρω αν και σε πόσους μπορεί να αρέσει ένα τέτοιου είδους βιβλίο, αλλά σε μένα άρεσε.

No comments: